Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Myanmar: FN:s råd för mänskliga rättigheter kräver att militärjuntan slutar bruka våld – allt fler bevis för att man skjutit skarpt mot demonstranter

Från 2021
Uppdaterad 12.02.2021 20:48.
Vattenkanon monterad på en lastbil sprutar vatten på en samling demonstranter.
Bildtext Vattenkanoner har använts mot demonstranterna.
Bild: EPA-EFE/MAUNG LONLAN

FN:s råd för mänskliga rättigheter fördömer våldsamheterna mot folkmassorna som protesterar mot militärkuppen i Myanmar. Samtidigt uppger FN-utredare i landet att bevisen blir allt fler för att militärjuntan skjutit skarpt mot demonstranter.

FN-organet kräver att våldet mot demonstranter ska upphöra och att man ska släppa den fängslade ledaren Aung San Suu Kyi och andra demokratiskt valda ledare som gripits.

Det här framkommer i en resolution av Storbritannien och EU som FN:s råd för mänskliga rättigheter antog enhälligt på fredagen.

- Med den här resolutionen vill vi sända en stark signal till folket i Myanmar: att skydda deras mänskliga rättigheter är viktigt för oss, sa Österrikes ambassadör Elisabeth Tichy-Fisslberger å EU:s vägnar.

Resolutionen urvattnades för att man skulle kunna nå konsensus bland de 47 medlemsländer.

Ryssland och Kina, som traditionellt stött Myanmars militärjunta och som krävde ändringar i resolutionen, uppgav att de tar avstånd från den efter att den godkänts. Även Venezuela, Bolivia ja Filippinerna tog avstånd från resolutionen.

Myanmar uttryckte sitt missnöje över resolutionen innan den godkändes.

USA införde på torsdagen sanktioner mot kuppmakare i Myanmar, och har i dag uppmanat andra länder att göra det samma.

Utredare: Bevisen blir fler för att man skjutit skarpt mot demonstranter

På fredagen uppmanade även FN-utredare i Myanmar att FN:s säkerhetsråd ska överväga att införa sanktioner och vapenembargon.

Specialrapportör Thomas Andrews säger att bevisen blir allt fler för att Myanmars säkerhetsstyrkor skjutit skarpt mot demonstranter. Det finns både rapporter och bildmaterial, säger han.

Enligt Andrews har FN:s säkerhetsråd vid liknande situationer tagit i bruk bland annat sanktioner, vapenembargon och reseförbud.

Stora protester i flera dagar

Hundratusentals människor tog sig ut på gatorna på fredagen för att demonstrera för demokrati och mot landets militärjunta för sjunde dagen i rad.

Dagens demonstrationer förlöpte i allmänhet lugnt, men i staden Mawlamyine sköt polisen mot demonstranter med gummikulor och arresterade åtminstone fem personer.

Också myanmarier som är bosatta i Finland protesterade mot militärkuppen i Helsingfors på fredagen.

Det var i början av februari som Myanmars militär förverkligade sina hot och genomförde en militärkupp. Militärjuntan har sagt sig avstå från makten efter ett val, men något datum för val har ännu inte delgetts.

Källa: Reuters, AP, AFP, FN, STT, Yle Uutiset