Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt förslag om tvångstestning vid gränserna - regioner skulle få rätt att bestämma från fall till fall

Från 2021
Uppdaterad 13.02.2021 09:38.
Kaksi HUS:n näytteenottajaa suojavarusteissa
Bildtext För närvarande bygger testningen vid gränserna på frivillighet.
Bild: Kare Lehtonen / Yle

Social- och hälsovårdsministeriet uppges ha kommit på en lösning till hur omfattande obligatorisk coronatestning vid inresa till Finland kan genomföras på ett grundlagsenligt sätt.

Skillnaden till tidigare förslag är att regionförvaltningsverken skulle få beslutsfattanderätt inom sina egna verksamhetsområden.

Olika regioner kunde därmed ha olika förfaringssätt beroende på det lokala epidemiologiska läget. I ministeriets tidigare version av förslaget var förfarandet likadant i alla gränsområden.

Tvångstestning ska kunna motiveras ordentligt

Enligt det nya förslaget är det regionförvaltningsverken som ska besluta om villkoren för när en person kan förpliktigas till test.

Besluten ska kunna motiveras ordentligt och de ska basera sig på bedömning av experter vid Institutet för hälsa och välfärd.

Coronatest som visar på infektion.
Bildtext Coronatest som visar på infektion.
Bild: Oleg Elkov / Alamy / AOP

Om en resenär inte går med på test ska smittskyddsläkaren få bedöma om det finns förutsättningar att försätta personen i karantän. Också rådande lagstiftning ger möjlighet till att försätta en person i karantän.

Regionförvaltningsverket skulle i sitt beslut kunna befria en resenär från testning om det finns ett färskt negativt coronatest, vaccineringsintyg eller om personen bevisligen haft covid-19.

Förslaget måste ännu godkännas av justitiekansler Tuomas Pöysti. Om det får grönt ljus av JK ska regeringen överlåta förslaget till riksdagen på fredag.

Regeringens utgångspunkt är att så många som möjligt som reser in i Finland ska testas för coronaviruset. Särskilt de nya virusvarianterna som smittar lättare skapar oro i regeringen.

STT

Diskussion om artikeln