Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden vill stänga Guantánamo under sin tid som president – Obama lyckades inte, Trump ville inte

Från 2021
Fångar i Guantánamo Bay spelar fotboll.
Bildtext Fånglägret Guantánamo fyller snart 20 år.
Bild: /All Over Press

USA:s president Joe Biden har som målsättning att stänga den amerikanska basen Guantánamo Bay på Kuba innan hans mandatperiod är över. Det bekräftade Vita husets pressekreterare Jen Psaki inför amerikanska medier.

– Det är vår målsättning och vår avsikt, svarade Psaki under presskonferensen på frågan om Bidenadministrationen ska stänga Guantánamo.

Det finns fortfarande cirka 40 interner på lägret som inrättades år 2002 efter elfte september-attackerna. Av de nuvarande fångarna klassas 26 som så farliga att USA inte vill frige dem.

Också USA:s försvarsminister Lloyd Austin stöder nedstängningen av Guantánamo, uppger bland annat CNN.

Enligt pressekreterare Psaki ska det nationella säkerhetsrådet till näst utreda hur Guantánamoärendet har hanterats under Trumps administration och vilka möjligheter Bidens administration de facto har.

Också Obama försökte stänga lägret

Också republikanen Donald Trumps företrädare, demokraten Barack Obama, talade för att stänga fånglägret. Det var ett av hans vallöften redan år 2008 då han valdes till sin första ämbetsperiod.

Trots Obamas åtta år vid makten är fånglägret fortfarande i användning, vilket Obama själv räknar in som ett av sina misslyckanden som president. Joe Biden var vicepresident för Obama.

Trump däremot motsatte sig en nedstängning – han ansåg att fler fångar kunde inhysas där.

Varken åtal eller rättegångar

Guantánamo spelar en viktig roll i det krig mot terrorism som USA lanserade efter terrorattentaten den 11 september 2001.

Under årens lopp har sammanlagt 779 personer varit internerade på lägret. USA har fört både talibanska terrorister och terrorister tillhörande al-Qaida till Guantánamo, men under årens lopp tros också helt oskyldiga personer ha suttit där.

Vittnesmål om tortyr och omänsklig behandling av fångarna har kommit fram.

Guantánamo befinner sig utanför det amerikanska rättsystemet och därför har USA rättfärdigat användningen av okonventionell förhörsteknik, med andra ord grov tortyr.

En del av de interner som vistats många år på lägret har aldrig åtalats för någonting och de har nekats rättegång. I vissa fall är fallen så komplicerade att behandlingen av ärendet inte framskrider.

Att fångar hållits fängslade så länge utan rättegång har lett till att människorättsorganisationer, exempelvis Röda korset, Human Rights Watch och Amnesty International har riktat skarp kritik mot USA.

CNN, AFP, Reuters