Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Damsprinten en öppen tävling – ett dussin segerkandidater krigar om VM-guldet

Från 2021
Uppdaterad 13.02.2021 15:25.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i skidskytte, damernas sprint (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Damernas sprintlopp i skidskytte-VM i Pokljuka kan bli mästerskapets jämnaste fajt. Med ett dussintal segerkandidater kommer kampen om medaljer att vara stenhård. Mari Eders skytte i stafetten gav hopp om topplacering.

Sverige har öppnat årets mästerskap med medalj i båda starterna. Även idag finns det en stor chans att det kan bli svensk fest. Hanna Öberg har varit i stabil form och visade i stafetten att hon är att räkna med. Öberg vann säsongens två första sprintlopp i Kontiolax.

Tiril Eckhoff har tre sprintsegrar på raken och kommer att vara svårslagen om skyttet fungerar. Världscupledande Marte Olsbu Røiseland har inte lyckats vinna ett enda sprintlopp den här säsongen, men i VM i fjol gjorde hon historia då hon knep sju medaljer. Att göra om den bedriften kan bli svårt.

Julia Simon, Anais Chevalier-Bouchet, Marketa Davidova, Denise Herrmann, Franziska Preuss, Dzinara Alimbekava, Dorothea Wierer, Lisa Theresa Hauser, listan på medaljkandidater kan göras ännu längre. Sprintloppet kommer att vara en jämn tävling där små marginaler kommer att vara avgörande.

Mari Eder hade bra skytte i mixedstafetten och ifall hon kan göra ett likadant skytte nu i sprintloppet är hon definitivt med och kämpar om topplaceringar. En placering bland de tio främsta är helt inom räckhåll och med lite hjälp av de övriga är en medalj inte totalt omöjligt, om än svårt.

Nastassia Kinnunen gör sin VM-debut i den finska landslagsdressen. Tillsammans med de övriga finländarna Suvi Minkkinen och Erika Jänkä kämpar hon om världscuppoäng, det vill säga en plats bland de 40 främsta. Ett minimikrav skulle vara att alla finländare skulle ta en plats i jaktstarten på söndag.

Damer sprint klockan 15.25 i TV2 och på Yle Arenan

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i skidskytte, damernas sprint (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln