Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många vill köpa coronavaccin för pengar: "Det finns ingen genväg på privata sidan"

Från 2021
Uppdaterad 13.02.2021 10:30.
Skylt bland annat med texten vaccinering och till vänster en kvinna som bär munskydd. 85-åringar och äldre samt närvårdare vaccinerades på Busholmen i Helsingfors den 1 februari  2021.
Bildtext Privata sidan kan inte sälja vaccin till någon.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det finns en stor efterfrågan på coronavaccin i Finland och många frågar efter vaccin att köpa vid privata läkarstationer, uppger Yle Uutiset.

Privata läkarstationer har under årets första veckor fått otaliga samtal av personer som önskar köpa coronavaccin. Många vill gå före i den nationellt fastslagna vaccineringskön och är redo att betala för det.

De intresserade har inte brytt sig om att fråga efter priset på tjänsten, de har endast hört sig för att se om det finns vaccin att tillgå.

I Finland är det för närvarande inte möjligt att köpa coronavaccin utan man måste vänta på sin tur. Vaccineringsordningen är fastslagen av Institutet för hälsa och välfärd.

Det är den offentliga sektorn som anger marschordningen och det är gratis att vaccinera sig. Privata hälsovårdsaktörer assisterar i en del kommuner, medan andra kommuner sköter allt kring vaccineringarna själva.

– Det råder fortfarande lite oklarheter kring detta, säger områdeschef Saija Viiliäinen vid Terveystalo.

Många tycker det går för långsamt

Också vid de privata läkarstationerna Mehiläinen och Pihlajalinna är man bekant med fenomenet.

Förfrågningarna har ökat i antal efter nyheter om virusvarianter och när det visat sig att vaccineringarna förlöper trögt på grund av vaccinbrist.

– Det finns ingen omkörningsfil för någon under rådande omständigheter, det är den offentliga sidan som beslutar vem som hör till prioriterade riksgrupper. Vi har inte befogenheter att besluta vem som vaccineras och när det sker, säger servicechef Päivi Pukkala vid Mehiläinen.

Också vårdproffs har frågat efter vaccin

Förfrågningar har kommit från privatkunder, kunder inom företagshälsovården men också av vårdproffs.

Stort intresse har visats dels av äldre personer, dels av personer med astma och allergier. Men överraskande nog har också personer som jobbar inom vården frågat efter coronavaccin.

– De har bett oss meddela dem omedelbart när det går att få vaccin hos oss, säger sjukskötaren Mira Karjalainen vid Pihlajalinna.

Många hugade köpare säger sig vara trötta på coronavardagen och hoppas på lättnader i livet i och med vaccinering. En del har också angett som orsak att de vill komma iväg och resa smidigare.

Representanter för privata hälsovårdstjänster manar till tålamod – man kommer inte snabbare fram till vaccinering genom att ringa runt, är budskapet.

Snabbare takt utlovas snart

Vaccineringarna torde ta betydligt bättre fart från och med mars då Finland förväntas få större leveranser.

Enligt institutets register har 197 540 personer nu fått minst en dos, 63 802 personer har fått även den andra dosen.

Institutet har rekommenderat att den andra dosen ska ges först 12 veckor efter den första, i stället för 3–4 veckor som var den tidigare rekommendationen. På så sätt kunde fler få första dosen medan det råder brist på vaccin – men många kommuner fortsätter ändå enligt registret att ge dos nummer två.

I åldersgruppen 80+ har nu 22,4 procent av finländarna vaccinerats minst en gång.

Artikeln är en omarbetad översättning av Yle uutisets artikel Koronarokotteita kysellään jatkuvasti yksityisiltä terveysasemilta – monille kelpaisi ohituskaista rokotukseen av Marja-Liisa Kämppi. Svensk text Ann-Lis Fredriksson.

Diskussion om artikeln