Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Haavisto står fast vid mötet på måndag: "När Ryssland tar till megafondiplomati är det viktigt att höra vad Lavrov på riktigt tänker"

Från 2021
Uppdaterad 13.02.2021 12:48.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Pekka Haavisto , Säätytalolla Helsingissä
Bildtext På måndag ska utrikesminister Pekka Haavisto träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Ryssland har under de senaste dagarna höjt tonläget.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Trots det höjda tonläget från Rysslands sida är utrikesminister Pekka Haavisto på väg till Sankt Petersburg på måndag för att träffa den ryska utrikesministern Sergej Lavrov.

Lavrov hotade i går med att Ryssland kommer att bryta kontakterna med EU i fall EU trappar upp sanktionerna mot Ryssland.

Haavisto: "Bäst att inte kommentera direkt i nyheterna"

I går ville varken president Sauli Niinistö eller utrikesminister Pekka Haavisto kommentera läget.

På lördag bekräftade utrikesminister Pekka Haavisto att han fortfarande är på väg till Ryssland.

Det handlar om ett möte som är inbokat sedan länge, konstaterade Haavisto.

- Det är lite megafondiplomati på gång och då är det viktigt att diskutera direkt med Lavrov hur han ser på samarbetet mellan Ryssland och EU. Det är bäst att jag inte kommenterar direkt i nyheterna utan hör vad Lavrov tänker.

Pekka Haavisto.
Bildtext I går var den utrikespolitiska ledningen tyst om det ryska utspelet. I dag tar Pekka Haavisto bladet från munnen.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Inte acceptabelt av Borrell att besöka Ryssland"

Däremot sällar sig Pekka Haavisto nu till dem som kritiserar Borrells resa till Moskva.

När EU:s utrikeschef Josep Borrell nyligen besökte Ryssland passade landet på att utvisa sammanlagt tre diplomater från Tyskland, Polen och Sverige.

- Det var inte korrekt av Borrell att besöka Ryssland då de europeiska diplomaterna blev utkastade, säger Haavisto. Det var inte acceptabelt.

Pekka Haavisto betonar att mycket av diskussionerna under måndagen kommer att handla om väldigt odramatiska saker.

- Vi har många bilaterala ärenden speciellt nu i corona-tider, säger Haavisto. Både Finland och Ryssland vill normalisera trafiken vid gränserna, men covid-19 förhindrar till exempel normal turism.

Sergei Lavrov.
Bildtext Rysslands utrikesminister Lavrov hotade i går med att Ryssland kommer att bryta kontakterna med EU i fall EU trappar upp sanktionerna mot Ryssland.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Många svåra frågor på agendan

Haavisto träffar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på måndag i Sankt Petersburg.

På agendan står många svåra frågor - bland annat behandlingen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, relationen mellan EU och Ryssland, Nagorno-Karabach, Belarus och Ukraina.

Diskussionen om relationerna mellan EU och Ryssland fortsätter då EU:s utrikesministrar diskuterar läget om en dryg vecka, den 22 februari.

Diskussion om artikeln