Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Abiturienterna hoppas på lastbilsparad under våren: "Vi försöker hålla humöret uppe"

Från 2021
Anna Skoglund, Ellen Bos och Sofie Braxén, abiturienter på Vasa övningsskolas gymnasium.
Bildtext Anna Skoglund, Ellen Bos och Sofie Braxén, abiturienter på Vasa övningsskolas gymnasium.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Abiturienterna och gymnasierna får tänka om. Kan vi ordna penkis i ett senare skede? Till exempel Vasa övningsskolas gymnasium och Jakobstads gymnasium siktar på ett datum längre fram.

Sista året i gymnasiet blev inte som de hade tänkt sig. Och någon traditionell penkis i februari blir det inte heller för abiturienterna på Vasa övningsskolas gymnasium.

På Vasa övningsskola skulle penkis egentligen ha ordnats den 18 februari. Coronaläget och restriktionerna satte stopp för det.

Bättre lämpat för våren

Men hoppet lever om att något slags program, och kanske till och med lastbilsparaden, ska kunna ordnas senare under våren.

Man har redan funderat på ett antal möjliga datum.

- Hela traditionen med lastbilar är ju egentligen bättre lämpad för ett senare datum, istället för mitt i smällkalla februari. Det känns ju egentligen ganska skönt att veta att det kanske blir bättre och roligare vid ett senare datum, konstaterar Ellen Bos.

Penkis 2018 i Vasa.
Bildtext Blir det alls någon lastbilsparad i år?
Bild: Yle/Pia Lagus

Det har givetvis varit ett tungt år även för abiturienterna som gått miste om mycket som annars hör till.

- Vi har missat otroligt mycket under det här året. Men nu då vi skjuter fram det hela så möjliggör våren att vi kan ordna penkis utomhus på ett bättre sätt. Då är det också större chans att det går att ordna, om vi kan ha allt utomhus, säger Sofie Braxén.

Håller humöret uppe

Även om abiturienterna grämer sig över allt de missat på grund av coronaläget, konstaterar de att det enda man kan är att försöka göra det bästa av situationen.

- Försöka hålla humöret och hoppet uppe och inte ställa in evenemang, utan istället flytta fram dem till ett datum när de kan genomföras, säger Anna Skoglund.

- Alla går ju igenom samma sak. Det är ju inte bara vi som missar nånting. Hela världen är ju tillsammans i det här, säger Ellen Bos.

Jakobstad siktar på april

På Jakobstads gymnasium är penkis planerat till den första dagen efter att studentskrivningarna är över, det vill säga den 8 april.

Rektor Gunnevi Kiiskinen säger att det högst antagligen inte blir något åkande på lastbilsflak. Det räknas som en offentlig tillställning eftersom det samlar folk längs gatorna.

Jakobstads gymnasium.
Bildtext Jakobstads gymnasium.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Kiiskinen säger att abiturienterna istället har firat under året, de har gjort en 100-dagars nedräkning och firat med abi-rop, egengjorda planscher och även klätt ut sig enligt olika teman. Hur själva penkkis firas är ännu öppet, men man siktar på den 8 april.

Karleby hoppas på våren

På Karleby svenska gymnasium blir det inte heller någon penkis den 18 februari, berättar rektor Cecilia Hägglund-Nygård.

Det blir inte heller något program eller någon samling i skolan på grund av coronaläget. eventuellt något program digitalt.

Reservdatumet är den 30 april, men hur programmet ska se ut är ännu öppet.

- Abiturienterna är lite modstulna, de har väntat länge på att fira penkkis, säger Hägglund-Nygård som hoppas att man kan fira senare i vår.

I Kristinestads gymnasium firar man penkis den 18 februari.

- Det blir eget program i klasserna, en virtuell version av penkisfirandet, berättar rektor Peter Grannas.