Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavrov bjuder på offentlighetscirkus då han träffar Pekka Haavisto – och den finländska utrikesministern måste vara bestämd med sin ryska kollega

Från 2021
Uppdaterad 15.02.2021 11:00.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Pekka Haavisto på Ständerhuset i Helsingfors.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Pekka Haavisto på Ständerhuset i Helsingfors i mars 2020.
Bild: Pekka Tynell / Yle

De finländska människorättsorganisationerna vill se konkret stöd till ryska aktivister och inte retorik som försätter dem i ytterligare fara.

Det finns en rädsla för att den ryska utrikesministern kommer att försöka köra över sin finländska kollega då de träffas i Sankt Petersburg på måndag.

Pekka Haavisto har bland annat lovat kräva att den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyi friges.

Människorättsorganisationerna förväntar sig nu att Pekka Haavisto är bestämd då han förhandlar med sin ryska kollega.

Internationellt krav på sanktioner direkt mot Putin

Människorättsexperten Aija Salo på Förbundet för mänskliga rättigheter betonar att det är viktigt att både Finland och EU starkt tar ställning för mänskliga rättigheter och mot de auktoritära tendenser som vi nu ser i det ryska samhället.

– Det internationella människorättsförbundet FIDH kräver att EU ska rikta sanktioner mot de ryska myndigheter som deltar i förtrycket av demonstranter. Sanktionerna ska också riktas mot Putin och hans förvaltning.

Aija Salo ansvarar för samefrågor vid Diskrimineringsombudsmannens byrå.
Bildtext Människorättsexperten Aija Salo på Förbundet för mänskliga rättigheter betonar att det nu är viktigt att både Finland och EU starkt tar ställning för mänskliga rättigheter.
Bild: Yle

Lavrov kommer att bjuda på offentlighetscirkus

På Amnesty säger verksamhetsledaren Frank Johansson att han hoppas att utrikesminister Pekka Haavisto har lärt sig av Josep Borrells misstag och han kan handskas med den offentlighetscirkus som Sergej Lavrov kommer att bjuda honom på.

– Haavisto måste vara bestämd och kortfattad då han uttalar sig, säger Johansson. Det ska inte gå att snurra något slags system runt om Haavisto.

Är du rädd för att Haavisto hamnar i underläge gentemot Sergej Lavrov?

– Pekka Haavisto är en erfaren diplomat och förhandlare. Jag tror att han klarar sig i alla möjliga situationer, svarar Frank Johansson.

“Kränkningar av mänskliga rättigheter är aldrig en intern angelägenhet”

Människorättsexperten Aija Salo är försiktig i sina ordval. EU och Finland måste agera med kraft, men åtgärderna får inte utsätta människorättsaktivisterna i Ryssland för ytterligare fara.

– Vi ska inte förvärra situationen, utan ge nya möjligheter och verkligt stöd till förändringskrafterna i Ryssland, sammanfattar hon.

Vill ni ha sanktioner som de politiska makthavarna i Moskva känner av?

– Det internationella samfundet måste skicka en tydlig signal om att mänskliga rättigheter och kränkningar av dem aldrig är en intern angelägenhet i en stat.

Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson.
Bildtext Frank Johansson på Amnesty hoppas att Pekka Haavisto har lärt sig av Josep Borrells misstag och han kan handskas med den offentlighetscirkus som Sergej Lavrov kommer att bjuda honom på.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Finns ingen mirakelmedicin som löser alla knutar

Också Frank Johansson är försiktig i sina bedömningar. Pekka Haavistos besök i Sankt Petersburg är inte någon mirakelmedicin som löser alla knutar.

– Jag hoppas att Pekka Haavisto i klarspråk säger att Aleksej Navalnyj måste friges, sammanfattar Johansson. Jag hoppas också att han i klarspråk säger att de lagändringar som har gjorts den senaste tiden allvarligt skadar det ryska medborgarsamhället och de ryska medborgarnas yttrandefrihet och samlingsfrihet.

Aija Salo påpekar att vi har sett en oroväckande utveckling av det ryska samhället under många år. Förtrycket av medborgarorganisationer och människorättsorganisationer har pågått länge.

– Det är viktigt att konsekvent säga att det här inte är acceptabelt. Och det måste visas i konkreta handlingar. Vi måste titta på olika samarbetsprojekt som EU har med Ryssland och allvarligt fundera på om man kan fortsätta med dem eller inte.

Diskussion om artikeln