Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tuppurainen besökte Jakobstad på distans - diskuterade också Ryssland och finländarnas inställning till EU

Från 2021
Tytti Tuppurainen i riksdagshuset, framför Stora utskottets mötesrum
Bildtext Tytti Tuppurainen.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) betonar flyg- och tågförbindelsernas betydelse efter sitt distansbesök i Jakobstadsregionen. Hon svarade också på frågor om det spända läget mellan EU och Ryssland.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen besökte två företag i Jakobstad och Nykarleby via nätförbindelse på lördag. Hon träffade också Jakobstads ledning på samma sätt.

Ett rent fysiskt besök förhindrades av coronaläget. Företagen var Prevex och Baltic Yachts.

Tuppurainen konstaterar att det är viktigt att stöda landets företag i det rådande läget och att mer finansiellt stöd är på kommande från statligt håll.

Förbindelsernas betydelse lyftes upp under mötet.

- Flygplatserna och tågförbindelserna är viktiga och jag kommer att framföra det till Timo Harakka, säger Tuppurainen.

Harakka är partikollega och kommunikationsminister.

Flygbolaget Norras plan är klart för avgång från Karleby-Jakobstad flygplats
Bildtext Karleby-Jakobstad flygplats.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Vad fick då Tuppurainen ut av sitt besök?

- Jag upplever att staden och regionen investerar mycket i forskning och utveckling. Det var bra att se att både företagen och staden förstår hur viktigt det är.

Stor del av finländarna missnöjda med EU:s riktning

En färsk undersökning visar att 60 procent av finländarna är kritiska mot hur EU utvecklas och det är den sämsta siffran i hela EU.

- Det oroar mig en hel del. Jag förstår att det finns många som ifrågasätter EU just nu, för diskussionen har egentligen enbart handlat om hur mycket Finland kommer att betala. Det stämmer att vi är nettobetalare, men EU är mycket mer än bara återhämtningsfonden, säger Tuppurainen.

EU:s stödpaket på totalt 750 miljarder kritiserades hårt från oppositionshåll när behandlingen inleddes i riksdagen. Från regeringspartiernas håll framhöll man till exempel betydelsen av den inre marknaden.

– EU:s inre marknad och EU-medborgarnas rättigheter är flera gånger mer värda för finländarna än kostnaderna för stödpaket, sa Johannes Koskinen (SDP).

Dock visar undersökningen också att 69 procent av finländarna anser att Finland när allt kommer omkring haft nytta av sitt EU-medlemskap.

- Vi är långt ifrån läget i Storbritannien. Men vi beslutsfattare, och särskilt jag som Europaminister, måste kunna förklara att det lönar sig att vara en del av EU, säger Tuppurainen.

"EU vill inte isolera Ryssland"

Tuppurainen ser med oro på spänningarna mellan EU och Ryssland. Utrikesminister Pekka Haavistos möte med Sergej Lavrov på måndag ser hon som viktigt.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har fått kraftig kritik sedan sitt besök i Ryssland. På mötet misslyckades Borrell med att tydligt kräva att den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj skulle frisläppas.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och EU:s utrikeschef Josep Borrell.
Bildtext Sergej Lavrov och Josep Borrell.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Mötet i Moskva var inte framgångsrikt, det är självklart. Men vi stöder Josep Borrell och det är viktigt att vi alla nu stöder de europeiska institutionerna, säger Tuppurainen.

- EU vill inte isolera Ryssland. Det är Ryssland som ifrågasätter samarbetet med EU och våra värderingar. Och Lavrovs språkbruk är hårt, det är väldigt hårt.