Hoppa till huvudinnehåll

Sport

59:e i fjol, världsmästare i år – norskan Tiril Eckhoff tårögd efter revanschen i VM-sprinten: "Jag hade ett skitmästerskap i fjol"

Från 2021
Tiril Eckhoff greppar om sina stavar.
Bildtext Tiril Eckhoff höll för favorittrycket i VM-sprinten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Storfavoriten Tiril Eckhoff var precis så stark som väntat i sprinten i skidskytte-VM i Pokljuka. De finländska damerna floppade – endast Mari Eder kvalificerade sig för morgondagens jaktstart. ”Det går inte att vara nöjd”, kommenterade Eder efteråt.

Efter att ha tagit hem de tre senaste sprintloppen i världscupen var Tiril Eckhoffs seger i dagens VM-sprint i Pokljuka ingen skräll. Norskan sköt felfritt på den blåsiga skjutvallen och var tolv sekunder snabbare än tvåan Anais Chevalier-Bouchet.

Men för Eckhoff handlade det om mycket mer. Trots att hon är ett av skidskyttevärldens hetaste namn så hade hon bara vunnit ett individuellt VM-guld tidigare, Holmenkollens sprint 2016.

I fjolårets VM i Anterselva floppade Eckhoff totalt i sprinten och blev bara 59:e. Efter dagens seger kom tårarna.

– Det känns jättehärligt. Jag hade ett skitmästerskap i fjol och var väldigt inställd på revansch nu, sa segrarinnan till NRK.

– Jag har fått höra att jag inte är bra i mästerskap, nu motbevisade jag det. Det var fem år sedan sist.

Bronspengen gick till det belarusiska skrällnamnet Hanna Sola. Svenskan Hanna Öberg sågs som Eckhoffs kanske främsta utmanare inför loppet, men hon blev bara tia efter en bom i stående.

Eder började bra, men avslutade dåligt

Allt såg ännu lovande ut för Mari Eder efter det liggande skyttet. Hon stod för en kontrollerad serie i svåra vindförhållanden och träffade alla fem skott. I det stående skyttet var det värre.

Eder missade hela tre skott och blev till slut med nöd och näppe klar för morgondagens jaktstart. Finländskan blev 56:e, runt två och en halv minut efter täten.

– Liggande skyttet kändes stabilt, trots att vinden ökade. I stående var vindarna svårare, men det var säkert många som hade problem på vallen i dag. Det kändes som att jag hade mycket krafter, men ändå blev det sista varvet tufft.

– Jag är besviken, det började bra, men jag avslutade dåligt i dag. Det går inte att vara nöjd, också skidåkningen var sämre än vanligt, suckade Eder.

Mari Eder i liggande skytte.
Bildtext Mari Eders sprint var en besvikelse.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hon får inget finländsk sällskap i jaktstarten. Erika Jänkä sköt prickfritt, men fick ändå nöja sig med plats 62 i resultatlistan. Nastassia Kinnunen blev åttionde i sin blåvita VM-debut och Suvi Minkkinen var fem platser sämre. Både Kinnunen och Minkkinen bommade hela fyra skott vardera.

I morgon står jaktstarter för herrar och damer på programmet i Slovenien.

VM i skidskytte:

Sprint, damer:
1) Tiril Eckhoff NOR 21.18,7 (0)
2) Anais Chevalier-Bouchet FRA +12,0 (0+1)
3) Hanna Sola BLR +14,4 (0)
4) Denise Herrmann GER +22,3 (0+1)
5) Lisa Vittozzi ITA +37,7 (0)
...
56) Mari Eder FIN +2.33,0 (0+3)
62) Erika Jänkä FIN +2.54,1 (0)
80) Nastassia Kinnunen FIN +3.45,1 (4+0)
85) Suvi Minkkinen FIN +4.09,3 (3+1)

Diskussion om artikeln