Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slutspurten i riksrättsprocessen mot Trump blev kaotisk och förvirrande

Från 2021
Uppdaterad 13.02.2021 23:28.
Programmet är inte längre tillgängligt
Riksrättsrättegången mot Trump fortsätter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Slutspurten i den andra riksrättsprocessen mot USA:s tidigare president Donald Trump blev kaotisk, och hela processen såg plötsligt ut att bli mycket utdragen i och med att vittnen skulle kallas in. Strax därefter beslöts det ändå att inga vittnesmål skulle tillåtas.

Efter parternas slutpläderingar stod omröstningen i tur.

Trump anklagades av demokraterna för uppvigling till uppror och för att bära skulden för stormningen av Capitolium den 6 januari.

En friande dom väntas.

Överraskande att vittnen plötsligt skulle ha kallats in

Det var åklagarsidan som ville kalla in vittnen, vilket försvaret högljutt protesterade emot. Senaten beslöt med rösterna 55–45 att vittnen skulle få kallas in. Fem republikaner röstade ja. Men det var det här beslutet som sedan drogs tillbaka.

Meningen var att den republikanska kongressledamoten Jaime Herrera Beutler skulle utfrågas om ett telefonsamtal som ägde rum mellan den republikanska gruppledaren i representanthuset, Kevin McCarthy, och Donald Trump samtidigt som stormningen av Capitolium pågick.

Samtalet uppges ha handlat om att Trump ombetts be sina anhängare att lugna ner sig och lämna byggnaden. Trump hade framstått som nonchalant i samtalet med McCarthy.

Nu enades senaten i stället om att inkludera ett uttalande som Jaime Herrera Beutler gjort. Hennes uttalande får användas som bevis i rättegången.

Det här var ett sätt att undvika en eventuell utdragen dramatik med många vittnen på scenen. Demokraternas önskan om vittnesmål gjorde nämligen republikanerna så arga att de i sin tur började hota med att kalla in en lång rad vittnen vilket kunde ha inneburit att hela processen skulle ha dragit väldigt långt ut på tiden.

Dessutom önskar många att det hela snabbt nu kan lösas eftersom det finns andra viktiga frågor i USA som politikerna vill börja ta itu med.

Mitch McConnell vill fria Trump

Det behövs två tredjedelar (67 av 100 ledamöter) för att Donald Trump ska kunna fällas i riksrätt. Det betyder att demokraterna måste få med sig minst 17 republikaner – vilket inte är troligt.

I dag antydde den republikanska minoritetsledaren Mitch McConnell att han kommer rösta för att Trump frikänns. Han har inte tidigare sagt hur han kommer att rösta.

Trump är den enda amerikanska presidenten som ställts inför riksrätt två gånger.