Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lovande takter av Sandra Eriksson – nosade på EM-gränsen i Stockholm: "Jag visste att formen är okej"

Från 2021
Uppdaterad 13.02.2021 22:47.
För en månad sedan tävlade Sandra Eriksson i terräng-FM i Kurikka.
Bildtext Sandra Eriksson (arkivbild).
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Sandra Eriksson var retfullt nära en EM-biljett på 1 500 meter, i ett lopp som kanske var hennes sista chans att fixa en plats till mästerskapet. Sara Kuivisto slog i sin tur till med ett nytt finländskt rekord på lördagen.

Sandra Eriksson är på gång igen. Efter lite skadeproblem i slutet av förra månaden har hon nu löpt två 1 500-meterslopp.

För en vecka sedan noterades Falkenlöparen för tiden 4.22,18 i Sätra. På lördagen gick det snabbare – tiden 4.17,46 är bara en knapp halvsekund från gränsen till inomhus-EM i Polen i mars.

– Loppet gick riktigt bra. Jag fick draghjälp i 600 meter och resten sprang jag själv. Det var ganska knepigt, då man inte tävlat nämnvärt under de senaste åren, kommenterade Eriksson på friidrottsförbundets webbplats.

– Akillessenan var sjuk i slutet av januari och jag hade ett par veckor utan tyngre träning, endast cykelpass.

"Ville testa gränsen"

31-åringen tävlade inte med några större förväntningar, men hon ville ge EM-gränsen en match.

– Jag visste att formen är helt okej och jag ville testa EM-gränsen. Tyvärr räckte inte farten i dag, men jag är nöjd.

FM i Jyväskylä om en vecka verkar inte troligt för Stockholmsbon, eftersom det skulle betyda dyra coronatester. Det kan bli svårt att hitta en ny chans att jaga EM-plats.

– Jag har inte bestämt vad jag ska göra nu. Visst vore det kul att delta i EM, men det blir svårt att hitta en tävling där jag kan klara gränsen.

Finländskt rekord av Kuivisto

Erikssons klubbkompis Nathalie Blomqvist var i rekordfart i Botniahallen i Korsholm. Hon var snabbast på 800 meter med tiden 2.08,84, vilket är 1,85 sekunder bättre än hennes tidigare rekord.

IF Nykarlebynejdens Jonna Grandell (f. Julin) var tvåa och sprang i mål på 2.09,68.

– Det hade varit bra med draghjälp. Vi inledde lite för långsamt, trots att vi var en bra grupp, sa Blomqvist till förbundet.

På FM nästa vecka ska Blomqvist åtminstone göra ett försök på EM-gränsen på 1 500 meter.

I Helsingfors slog Sara Kuivisto Tytti Åbergs (f. Reho) 21 år gamla finländska inomhusrekord på 800 meter. Kuivisto hade hjälp av en ljushare då hon vann på tiden 2.03,29, nio hundradelar bättre än det gamla rekordet.

Diskussion om artikeln