Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump friades som väntat av senaten i USA – rösterna föll 57–43 efter att sju republikaner röstade med demokraterna för att fälla Trump

Från 2021
Uppdaterad 14.02.2021 06:16.
Collage av två bilder. Till vänster syns Donald Trump-anhängare utanför Capitolium 6.1.2021. Till höger syns Donald Trump som tittar åt sidan och ler.
Bild: Collage: Alamy / All Over Press

Senatsrättegången mot ex-presidenten Donald Trump slutade sent på lördagen finsk tid i en omröstning där Trump friades.

Rösterna föll 57-43.

Samtliga 50 demokrater röstade för att fälla Trump, tillsammans med sju republikaner.

Av republikanerna röstade senatorerna Richard Burr, Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse och Patrick Toomey för att fälla Trump.

Utfallet var väntat, efter att det aldrig fanns tecken på att en stor del av republikanerna skulle dra undan sitt stöd för Trump.

Ett fällande skulle ha krävt att minst en tredjedel av senaten - 67 av 100 senatorer - skulle ha röstat för en fällande dom.

Trump anklagades för uppvigling till uppror. Grunden för åtalet låg i den våldsamma attacken på kongressbyggnaden Capitolium den sjätte januari. Trump höll ett tal utanför kongressbyggnaden där han eggade upp en stor skara anhängare strax innan upploppet bröt ut.

Men demokraterna argumenterade för att Trump eggade upp sina supportrar och bäddade för upploppet redan under veckor och månader före upploppet, genom att lägga fram falska påståenden om valfusk och om att presidentvalet skulle ha stulits.

Oväntad vändning tidigare under dagen då demokraterna var på väg att kalla in vittnen - för att sedan backa

Omröstningen skedde efter en dag som innehöll en oväntad vändning när det för en stund såg ut som om vittnen skulle kallas in. Demokraterna ville veta mer om Trumps ageranden efter att Capitoliumattacken bröt ut.

De hade planer på att kalla in åtminstone ett vittne, republikanska kongressledamoten Jamie Herrera Beutler.

Beutler hade dagen innan sagt att Trump i ett telefonsamtal nobbade en vädjan från republikanen Kevin McCarthy om att försöka stoppa en eskalering av upploppet. McCarthy och Trump talade i telefon efter att våldet på Capitolium redan brutit ut.

Fem republikaner röstade med demokraterna för att ta in vittnen, men demokraterna backade slutligen och senaten enades om att inga vittnen kallas in. Grönt ljus för vittnen hade kunnat förlänga rättegången med flera dagar, kanske till och med veckor.

I stället inkluderades Beutler Herreras uttalande som en del av bevismaterialet mot Trump,

Demokraterna: Trump agerade målmedvetet och avsiktligt

Innan omröstningen presenterade bägge sidorna sina slutpläderingar. Demokraterna framhävde att Trump inte bara uppviglade till upploppet utan också underlät att försöka stoppa det.

-Vi har bevisat för amerikanerna att presidenten efter invasionen inte jobbade för att försvara Capitolium utan snarare var inställd på att främja sina politiska intressen, sade demokraten Jamie Raskin, demokraternas huvudåklagare.

Man försökte också motargumentera försvarets tidigare teser om att Trumps tal den sjätte januari i sig inte utgjorde grund nog för ett fällande.

- Det här handlade om avsiktligt och målmedvetet agerande av Donald Trump under flera månader, vilket resulterade i en välplanerad attack den sjätte januari, sade demokraten Madeleine Dean.

Trumps advokater försökte framhäva att Trump aldrig explicit uppviglade till våld.

- Ni hörde aldrig något som visar att Trump godkände upploppet, sade Trumpadvokaten Michael van der Veen.

Republikanernas minoritetsledare McConnell röstade för att fria Trump - men gick sedan till svidande attack mot ex-presidenten: “Ingen tvekan om att han är moraliskt ansvarig”

Efter omröstningen höll senatsledarna, demokraten Chuck Schumer och republikanen Mitch McConnell, korta anföranden.

I ett tal som stundvis lät som om det givits av en demokrat gick McConnell till en svidande attack mot Trump.

Senatens minoritetsledare, republikanen Mitch McConnell promenerar till sitt kontor i senaten på den sista dagen av riksrättsrättegången mot Donald Trump.
Bildtext Mitch McConnell gick till svidande attack mot Donald Trump i sitt tal. Men han röstade ändå för att fria ex-presidenten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt McConnell, som minuterna innan gett en friande röst, bär Trump ett “moraliskt ansvar” för angreppet på Capitolium den sjätte januari.

- Det råder ingen tvekan om att Trump i praktiken och i moraliskt hänseende är ansvarig för det som hände.

Trumps ageranden representerade “ett skamligt svek” sade McConnell och antydde att Trump ännu kan hållas ansvarig för sina handlingar i en civil domstol.

Valet att ändå rösta för att fria Trump motiverade McConnell med att senaten enligt hans tolkning saknar konstitutionell behörighet att fälla en president som inte längre är i tjänst.

Samma argument framförde republikaner och Trumps försvar genomgående under rättegången.

Flera demokrater och bedömare har påpekat att McConnel själv som majoritetsledare i den tidigare senaten hade möjlighet att sammankalla senaten och inleda en rättegång redan innan Trump lämnade Vita huset, men lät bli att göra det.

Strax efter att Trump åtalades av representanthuset den 13 januari signalerade McConnell att han övervägde att rösta för att Trump fälls.

Men efter att rättegången i senaten inleddes i början av veckan röstade McConnell tillsammans med nästan alla republikaner för att senaten saknar behörighet att driva en rättegång mot en ex-president.