Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ebolaviruset har krävt fyra liv i Guinea – WHO utreder uppgifter om nytt utbrott i Västafrika

Från 2021
Man som drar på sig blå plasthandskar.
Bildtext Nya sjukdomsfall orsakade av ebolaviruset har rapporterats till WHO.
Bild: Ahmed Jallanzo / EPA

Fyra personer har avlidit på grund av ebolaviruset, uppgav hälsoministeriet i Guinea i Västafrika i går. Myndigheterna säger sig vara ytterst bekymrade över utbrottet i landets sydostliga region Nzérékoré.

Också i den sydliga regionen Gouécké har smittan spridits, rapporterar Africa Times.

Viruset började spridas efter att en sjukskötare, som själv smittats av ebola i slutet av januari, begravdes den 1 februari, uppger myndigheterna enligt The Guardian.

Åtta personer som deltog i begravningen uppges efteråt ha fått symptom på ebola såsom svår diarré, svårt illamående och inre blödningar.

Tre av begravningsgästerna uppges nu ha avlidit och fyra vårdas på sjukhus. En av de insjuknade försökte först gömma sig för myndigheterna, men hittades och fördes till sjukhus i huvudstaden Conakry.

Det är fem år sedan ebolaviruset krävde någons liv senast i Guinea. Den stora pandemin, som rasade också i bland annat Sierra Leone och Liberia 2013–2016, krävde 11 300 människors liv. Pandemin fick då sin början just i Guinea.

WHO: Vi utreder saken

Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat att man fått in en rapport om misstänkta fall av ebola i Guinea.

Enligt generalsekreteraren Tedros Adhanom Ghebreyesus håller man på att utföra ebolatester så att man får bekräftelse på ett eventuellt virusutbrott.

WHO förhåller sig allvarligt till alla rapporterade fall av ebolavirus hos människor.

Omkring hälften av dem som blir infekterade av ebolaviruset avlider. Ebola smittar lätt via kroppskontakt och via kroppsvätskor.

AFP, The Guardian, Africa Times

Diskussion om artikeln