Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Behovet av skogsmaskinförare kan öka: "Vi är redo att ta emot fler studerande"

Från 2021
Uppdaterad 14.02.2021 15:40.
En skogsmaskin som fäller ett träd en vinterdag.
Bildtext Nya investeringar i skogsindustrin gör att behovet av skogsmaskinförare ökar i hela landet.
Bild: YLE/Monica Forssell

Förra veckan kom Metsä Group med beslutet om att bygga en ny cellulosafabrik i Kemi. Anders Grannas, utbildningschef för naturbruk vid Yrkesakademin i Österbotten, säger att det här kan leda till att allt fler vill bli skogsmaskinförare.

Behovet av skogsmaskinförare kan öka: "Vi är redo att ta emot fler studerande"

2:36

– Allt som gör att skogsbranschen i landet drar bättre, ökar också intresset för vår skogsmaskinsförarutbildning. Vi vet att behovet av arbetskraft ökar i och med att nya investeringar sker.

Metsä Groups investering på 1,6 miljard euro är den största någonsin i skogsindustrins historia.

Enligt uppskattningar skapar investeringen cirka 1 000 nya arbetstillfällen och största delen av dessa uppstår inom anskaffningskedjan för virke.

Sammanlagt kommer fabriken att använda cirka 7,5 miljoner kubikmeter virke för fram­ställning av pappers­massa i året.

Det behövs alltså allt fler som sköter om skogen, gallrar, avverkar och sköter logistiken kring virket.

"Det kan bli brist på förare"

Utbildningen för skogsmaskinsförare har redan länge varit populär och det finns många som är intresserade av branschen.

Sysselsättningsgraden för förare har hittills varit bra enligt Anders Grannas. Enligt honom finns det därför en risk för att det uppstår en brist på kunniga förare.

– Det finns redan nu en oro för att det kommer uppstå en brist på kunniga skogsmaskinförare. Det är dessutom vanligt att en del byter bransch efter några år eller jobbar med andra uppgifter inom skogsindustrin.

En orsak till det här kan enligt Grannas vara att yrket är krävande.

– Man ska kunna hantera och ta hand om dyra maskiner. Sen måste avverkningsresultatet vara optimalt för skogsägaren och virkesköparen, så arbetstakten är snabb. Arbetet är även säsongsbetonat och maskinerna körs ofta i skift.

Utbildningschef Anders Grannas
Bildtext Utbildningschef Anders Grannas säger att utbildningen för skogsmaskinsförare redan nu är populär, men att det ändå kan bli brist på kunniga förare i framtiden
Bild: Anders Grannas

Oftast tar det tre år att få en skogsmaskinsförarexamen. För tillfället utexamineras cirka 15-20 personer årligen från skogsmaskinsförarlinjen vid Yrkesakademin i Österbotten.

Grannas säger att man är förberedd på att intresset för utbildningen ytterligare kan öka.

– Vi håller som bäst på att att investera i en ny skogsmaskin. Vi uppdaterar också annan utrustning, så som våra skogsmaskinsimulatorer. Så man kan säga att vi är redo att ta emot fler sökande.

Grannas betonar att en skogsmaskinsförarexamen är en bra inkörsport till skogsbranschen. Han säger att de ökade investeringarna också kommer att öka behovet av skogsbruksingenjörer.

– Det kommer att behövas allt fler forstmästare och skogsfackmän då behovet av virke ökar. Så jag hoppas också att fler nu söker sig till de här utbildningarna.

Diskussion om artikeln