Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Nya manifestationer till stöd för Navalnyj och andra oppositionsaktivister på alla hjärtans dag

Från 2021
Uppdaterad 14.02.2021 17:39.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ljusdemonstrationer på olika håll i Ryssland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs anhängare har uppmanats att efter mörkrets inbrott samlas till ljusmanifestationer på sina egna innergårdar på söndagen, för att undvika massgripanden. Kvinnor i Sankt Petersburg och Moskva gick ut redan i dagsljus.

På alla hjärtans dag bildade ungefär 300 kvinnor på gågatan Arbat i Moskva en mänsklig kedja för att visa sitt stöd för Navalnyj och andra fängslade oppositionsaktivister, men kanske främst för Navalnyjs fru Julija och för kvinnliga oppositionella.

Enligt nyhetsbyrån AFP deltog ungefär 300 kvinnor i söndagens manifestation i Moskva.
Bildtext Enligt nyhetsbyrån AFP deltog ungefär 300 kvinnor i söndagens manifestation i Moskva.
Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

- Genom att bilda en kedja så vill vi visa att vi är för kärlek och mot våld, sa den 22-åriga studenten Darja Obrastsova till AFP i Moskva.

- Det är mycket modiga unga kvinnor som samlats här, tillade hon och sa att hon vill ha frihet och rättvisa i Ryssland.

Enligt AFP samlades ungefär ett hundratal kvinnor till en motsvarande demonstration i Sankt Petersburg, i närheten av ett monument som uppförts till minnet av offer för politiskt förtryck.

Programmet är inte längre tillgängligt
I S:t Petersburg ropade kvinnorna "Befria politiska fångar" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Demonstranterna följer exempel från Belarus

Efter fängelsedomen mot Aleksej Navalnyj hölls stora demonstrationer till stöd för honom på olika håll i Ryssland två helger i följd.

Drygt 11 000 människor greps och många av dem sitter fortfarande frihetsberövade.

Därför beslöt Navalnyjs team att upphöra med massdemonstrationerna tillsvidare. Däremot uppmanades anhängarna till säkrare former av protester nu i samband med alla hjärtans dag.

Navalnyjs nära medarbetare Leonid Volkov befinner sig i Litauen och är efterlyst i Ryssland, anklagad för att ha uppmanat minderåriga till olagliga demonstrationer.

Volkov har uppmanat människor att samlas till ljusmanifestationer på sina innergårdar vid 20-tiden på kvällen, till stöd för Navalnyj och andra oppositionsaktivister.

Från östra Ryssland började det komma uppdateringar om manifestationer av det slaget efter mörkrets inbrott där.

Både demonstrationerna på innergårdar och demonstrationer som domineras av kvinnor bärande på blommor är metoder som oppositionen i Belarus använt sig av tidigare.

Enligt Putin utnyttjas Navalnyj av väst

Rysslands president Vladimir Putin anser att västvärlden utnyttjar den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj för att isolera Ryssland.

Det sa Putin i en tv-intervju, där han också sa att väst irriterar sig över Rysslands militära framgångar och framgångarna med coronavaccinet.

- Ju starkare vi blir, desto starkare blir också den här isolationspolitiken, sa Putin.

Inte heller nu tog Putin Navalnyjs namn i sin mun, utan kallade honom för "den dömde" eller "den åtalade".

På måndag träffar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sin ryske kollega Sergej Lavrov i Sankt Petersburg. Haavisto har sagt att Navalnyj blir ett av samtalsämnena under mötet.

Källor: AFP, Reuters, STT, SR