Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland nollades av Tre Kronor – Jalonen tänker hålla ett öga på Anton Lundell under våren: "Han spelade rätt bra här"

Från 2021
Uppdaterad 14.02.2021 20:42.
Teemu Turunen och Gustav Bäckström i närkamp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland avslutade Malmös EHT-turnering med att åka på en klar förlust mot värdnationen Sverige. I anfallet gjorde Anton Lundell inte bort sig – och en nyfiken Jukka Jalonen tänker hålla ögonen på 19-åringen under våren.

En vinst på tre matcher. Det tycks vara Lejonens melodi i årets Euro Hockey Tour-turneringar.

I hemmaturneringen på hösten lyckades Finland slå Sverige, medan man både i Moskva och i veckans svenska EHT-turnering slog Tjeckien. I dag avslutade Lejonen Malmöturneringen med en match mot Tre Kronor – och förlorade klart.

Sverige ryckte ifrån i den andra perioden. Först överlistade lagkaptenen Max Friberg Harri Säteri efter en snygg soloräd, och en stund senare krutade backen Jesper Sellgren in tvåan.

Tidigt i tredje perioden växte den svenska ledningen tack vare ett riktigt turmål. Ett missat skott studsade tillbaka i Säteris utrustning och in i mål från nollvinkel, fullträffen registrerades i Fribergs namn.

Ett smart Sverige lät sedan inte Lejonen utmana på allvar i resten av matchen.

– Vi hade problem med effektiviteten i den här turneringen. I dag hade vi ett par chanser mer än de, men det blev noll mål för oss, konstaterar Finlands chefstränare Jukka Jalonen på presskonferensen.

– I dessa matcher får man få chanser, och man måste ta vara på dem man får. I den här turneringen var motståndaren bättre än oss på den fronten.

Lundell VM-aktuell?

Tre av fyra EHT-turneringar är nu avklarade. Före VM spelas ännu Tjeckiens turnering, men Jalonen intygar att lagledningen redan har en rätt så bra koll på vilka finländare i Europa som är VM-aktuella.

En av dem som kan vara aktuella är Lejondebutanten Anton Lundell. HIFK-centern gjorde sina första landskamper i Skåne och noterades för en assist mot Tjeckien.

Jalonen tänker hålla ett öga på 19-åringen under våren.

– Anton spelade rätt bra. Själv tycker han säkert att han har saker att förbättra, och visst är det så i och med att det här var hans första seniorlandskamper. Men alla andra har också saker de kan bli bättre på.

– Det blir intressant att se hur hans vår blir och hur lagbygget utvecklas för oss.

Anton Lundell i närkamp.
Bildtext Anton Lundell gjorde sina första seniorlandskamper i Malmö.
Bild: imago images/Gonzales Photo/ All Over Press

Det höga speltempot i Malmö gjorde ett intryck på JVM-kaptenen Lundell.

– Jag hängde med rätt bra, men jag kan bli farligare och skapa mer. Det var högt tempo i matcherna och spelet vände snabbt. Direkt laget fick pucken var det full fart framåt och det gjorde spelet böljande, säger Lundell.

Just tempot är något som löftet tänker ta med sig tillbaka till hemlandet. I den inhemska ligan ska han nu försöka bevisa att han förtjänar fortsatt förtroende i landslagsdressen.

– Klart att det vore superhäftigt att få spela herr-VM. Det är ingen omöjlighet, men det kräver att man utvecklas och presterar i klubblaget.

– Det finns många saker som påverkar, men jag försöker bara fokusera på mitt spel i HIFK och så får vi se hur långt det räcker, avslutar Lundell.

Jokerit punkterade storklubbens supersvit

Metallurg Magnitogorsk hör till de absoluta topplagen i KHL. I dag fick storklubben besök av ett Jokerit som inte rosat marknaden på sistone – samtidigt som Magnitogorsk vunnit sina tio senaste kamper.

Helsingforslaget kom till söndagens bortamatch med förluster mot Kunlun, Severstal Tjerepovets och SKA S:t Petersburg i sina senaste matcher. Men i dag var Jokerit på hugget.

Särskilt lagets tredjelina bestående av Markus Hännikäinen, Saku Mäenalanen och Iiro Pakarinen var på spelhumör. Mäenalanen gjorde två mål, medan Hännikäinen och Pakarinen satte varsin balja i 6–2-segern.

– Dagens match var en tuff utmaning, men vi var väl förberedda. Kanske syntes gjorde vår förlustsvit sig påmind på slutet då de gjorde ett par mål.

– Vi klarade det ändå fint och jag tycker att inte att siffrorna ljuger, sa Jokerittränaren Lauri Marjamäki på klubbens sajt.

Jokerit är femma i den västra konferensen. På torsdag tar man emot Dinamo Minsk i Helsingforsarenan.

Resultat:

Euro Hockey Tour:

Ryssland–Tjeckien 7–4 (1–1, 1–2, 5–1)

Sverige–Finland 3–0 (0–0, 2–0, 1–0)
26.05 Max Friberg (Fredrik Olofsson-Niklas Hansson) 1–0
28.54 Jesper Sellgren (Simon Ryfors-Daniel Zaar) 2–0
40.24 Friberg (Filip Hållander) 3–0

Målvakter:
Christoffer Rifalk SWE 4+6+4=14
Harri Säteri FIN 7+6+4=17 (borta: 58.18–60.00)

KHL:

Metallurg Magnitogorsk–Jokerit 2–5 (0–1, 0–2, 2–2)
M: Juho Olkinuora 26/31 räddningar
J: Saku Mäenalanen 2+1, Markus Hännikäinen 1+2, Veli-Matti Savinainen 1+1, Iiro Pakarinen 1+0, Anders Lindbäck 6+13+10=29 räddningar

Diskussion om artikeln