Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nervös stämning i Myanmar två veckor efter militärkuppen – truppnärvaron ökar och internet stryps igen

Från 2021
Bepansrade fordon och trupper utanför ett sjukhus i Rangoon, totograferade på måndag morgon 15.2.
Bildtext Bepansrade fordon och trupper utanför ett sjukhus i Rangoon, fotograferade på måndag morgon den 15 februari.
Bild: EPA-EFE/LYNN BO BO

Bepansrade fordon rullade ut på gatorna i flera större städer i Myanmar på söndag kväll. Två veckor efter militärkuppen ökar oron för ett större militärt tillslag mot demonstranterna. Också på måndag morgon trotsade demonstranterna hotet.

Truppnärvaron ökade tydligt i flera städer i Myanmar på söndag kväll. Samtidigt stängdes internet ner så gott som helt.

Militären skickade ut pansarfordon och trupper för att patrullera gatorna åtminstone i landets största stad Rangoon och i de regionala huvudstäderna Myitkyina och Sittwe. Det är första gången det sker sedan kuppmorgonen.

Trots det rapporterade flera källor om fortsatta protester exempelvis i Rangoon på måndag morgon.

Demonstrationerna mot militärkuppen har samlat hundratusentals människor under de senaste nio dagarna, trots demonstrationsförbud och nattligt utegångsförbud.

Också i huvudstaden Naypyidaw, som militären grundade 2005, har demonstrationerna varit oväntat stora. De här demonstranterna samlades där på söndagen.
Bildtext Också i huvudstaden Naypyidaw, som militären grundade 2005, har demonstrationerna varit oväntat stora. De här demonstranterna samlades där på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Aung San Suu Kyi släpps inte på måndag

Landets störtade civila ledare Aung San Suu Kyi tros sitta i husarrest i Naypyidaw. Hon anklagas för att olagligt ha importerat radioutrustning av walkie-talkie-typ.

Egentligen går tidsgränsen för hennes arrest ut i dag, men på måndag morgon sa hennes advokat att en domare meddelat att hon hålls häktad åtminstone fram till onsdagen. Enligt nyhetsbyrån Reuters har advokaten inte tillåtits träffa henne.

Strejkerna breder ut sig

De offentligt anställda har aktivt deltagit i proteströrelsen. Många av dem strejkar i protest mot militärkuppen. Det samma gäller allt fler anställda vid industrier som ägs av militären.

Enligt de senaste rapporterna har nu också de anställda vid de statliga järnvägarna gått i strejk och också inom flyget vägrar många jobba.

Här tvingades polisen lämna ett bostadsområde i Rangoon på söndagen då de försökte pressa järnvägsanställda att återvända till jobbet.
Bildtext Här tvingades polisen lämna ett bostadsområde i Rangoon på söndagen då de försökte pressa järnvägsanställda att återvända till jobbet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Från flera platser har det rapporterats om hur människor samlats för att hindra polisen att gripa aktivister eller att tvinga strejkande tillbaka till jobbet.

Västvärlden vädjar och fördömer

På söndag kväll då pansarfordonen rullade ut så publicerade EU och elva västerländska ambassader ett gemensamt uttalande där de uppmanade säkerhetsstyrkorna i Myanmar att avstå från våld mot demonstranter och civila.

FN:s sändebud för Myanmar, Tom Andrews, fördömde kuppmakarna i skarpa ordalag på Twitter.

"Det är som om generalerna skulle ha förklarat krig mot Myanmars folk: nattliga räder, allt fler gripanden, fler rättigheter som försvinner, ännu en nedstängning av internet, militärkonvojer rullar in i bostadsområden. Det här är tecken på desperation. Lystring generaler: Ni kommer att stå till svars."

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln