Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Nya medaljer på spel i VM – skrällåkare leder i herrarnas kombination

Från 2021
Uppdaterad 15.02.2021 15:44.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, herrarnas kombination, slalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det komprimerade programmet har lett till att både damerna och herrarna är i elden i Cortina d’Ampezzo direkt i inledningen av den andra VM-veckan. Inför slalomdelen i kombinationen är det italienskt och kanadensiskt i ledningen.

Vad är det som gäller?

Damerna skulle inleda VM med just alpin kombination för en vecka sedan. Vädret ville annorlunda och tävlingen flyttades fram.

Herrarna skulle tävla på onsdag i samma disciplin, men vädret spelade arrangörerna ytterligare ett spratt.

Nu är de yttre omständigheterna på arrangörernas och idrottarnas sida. Därmed blir det två tävlingar under samma dag.

Vem firar på damsidan?

Schweiz har fått fira efter båda damtävlingarna då Lara Gut-Behrami och Corinne Suter ställt sig högst upp på prispallen.

Att även nästa seger går till en schweiziska är inte långsökt. Två av de största förhandsfavoriterna kommer från Schweiz och heter Michelle Gisin och Wendy Holdener.

Holdener är regerande VM-guldmedaljör och Gisin knep segern i OS 2018. Wendy Holdener vann även på hemmaplan i St. Moritz 2017.

Duon utmanas närmast av slalomspecialisterna Mikaela Shiffrin och Petra Vlhova.

Efter fartdelen är det italienskan Federica Brignone som leder, men fajten i toppen är tät. Brignones landsmaninna Elena Curtoni är en hundradel efter, men Shiffrin har bäddat allra bäst.

Amerikanskan ligger trea efter super-G och har bara sex hundradelar fram till Brignone.

Vem får jubla bland herrarna?

Bland herrarna är det enklare att plocka fram en förhandsfavorit. Han heter Alexis Pinturault, kommer från Frankrike och är regerande världsmästare. 29-åringen har vunnit kombinationscupen sex gånger under de åtta senaste säsongerna.

Pinturault bevisade att han är i form genom att ta brons i torsdagens super-G. Vinner någon annan än Pinturault kan vi tala om en stor skräll. Österrikes Marco Schwarz är i lysande slalomform och är färdig att hugga om Pinturault bjuder på några misstag.

Övriga kandidater till medaljerna är fransmannen Victor Muffat-Jeandet samt schweizarna Loic Meillard och Luca Aerni.

Pinturault såg också länge ut att leda efter super-G. Fransmannen fick se sin ledning försvinna då skrällåkaren James Crawford passerade mållinjen.

Med nummer 32 på bröstet klockade Crawford bästa tiden. Kanadensaren slog Pinturault med åtta hundradelar.

Pinturault är favorit inför eftermiddagens slalom. På förhand är slalomcupens ledare Marco Schwarts hans främsta utmanare. Schwarts har fyra tiondelar fram till fransmannen.

Vilka klockslag är det som gäller?

Damerna inleder med super-G klockan 10.45 och sändningen i TV2 och på Yle Arenan börjar fem minuter tidigare. Slalomdelen startar klockan 15.10.

Herrarnas tur kommer klockan 12.15 och 16.20 är det dags att kasta sig ut för slalombacken.

Alla fyra VM-starter kommenteras på svenska av Kristian Karlsson och Marcus Sandell. På tisdag fortsätter världsmästerskapen med parallellstorslalom.

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, herrarnas kombination, slalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)