Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haavisto lugnade ner Lavrov med tunga argument – krävde att Navalnyj friges

Från 2021
Uppdaterad 16.02.2021 04:47.
Programmet är inte längre tillgängligt
Haaviston ja Lavrovin lehdistötilaisuus Pietarissa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto gjorde det mycket klart att Finland inte accepterar Rysslands beteende när han mötte landets utrikesminister Sergej Lavrov i S:t Petersburg på måndagen.

Presskonferensen i korthet:

– Förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och den fängelsedom som följde har varit en källa till oro den senaste tiden, konstaterade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på måndagen i S:t Petersburg. Det samma gäller myndigheternas agerande under de senaste demonstrationerna.

Haavisto förklarade för Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att även Finland fördömer förgiftningen och fängslandet av Navalnyj.
Haavisto tog upp saken redan i sitt hälsningstal när de rysk-finska förhandlingarna inleddes.

Både Finlands och EU:s krav är att Navalnyj bör friges eftersom hans dom är ogrundad. Något som även Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter har konstaterat.

Programmet är inte längre tillgängligt
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto håller presskonferens - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Därför är det iskallt mellan Ryssland och EU

15:11

Ärlig dialog

På presskonferensen gav Lavrov inget klart svar om Navalnyjs öde.

Han konstaterade enbart att han har lyssnat på Haavisto och att han i gengäld gett Moskvas syn på saken.

– Fallet Navalnyj påverkar inte våra relationer till Finland, betonade Lavrov.

Överlag var Lavrov mer inställd på att förhandla om finsk-ryska frågor som handel och turism.

Lavrov berömde den aktiva och ärliga dialog som finns mellan länderna.

Vem vill skiljas?

– Vi är inte alls på väg att bryta banden med Europa, utan det här handlar om EU, sa Lavrov.

Mycket av dagens presskonferens handlade om Lavrovs tidigare uttalande om att Ryssland är berett att bryta relationerna med EU ifall nya sanktioner införs.

På måndagen var det en mer diplomatisk Lavrov som försökte förklara att relationerna med EU redan nu är så pass svaga och sporadiska att det egentligen inte finns några relationer att bryta.

Sin vana trogen försökte Lavrov skjuta över skulden på EU.

Enligt Lavrov är det EU-ledarna i Bryssel som de senaste sju åren medvetet monterat ned hela det ramverk som någon gång fanns mellan EU och Ryssland.

– EU har inga planer på att bryta relationer utan är intresserat av att förbättra relationerna till Ryssland, betonade Haavisto.

Svar på tal

Haavisto agerade betydligt mer professionellt på Lavrovs uttalanden än EU:s utrikeschef Josep Borrell när han besökte Moskva för en vecka sedan. Ett besök där Lavrov diplomatiskt förnedrade Borrell.

Haavisto reagerade direkt på varje Lavrovs påstående som inte är i linje med varken Finlands eller EU:s syn på konfliktfyllda teman som Krim, Ukraina och fredliga demonstrationer.

Haavisto förklarade metodiskt och pedagogiskt Finlands argument i olika frågor. En strategi som ledde till att presskonferensen pågick i en och en halv timme istället för den planerade halvtimmen.

Också gemensamma mål

Haavisto var också mån om att lyfta fram möjligheter i relationen med Ryssland. Han betonade att trots alla meningsskiljaktigheter finns det även stora möjligheter till samarbete med Ryssland, särskilt när det gäller klimatfrågor och Arktis.

På den punkten var till och med Lavrov överens.

Haavisto tog också upp mänskliga rättigheter i Ryssland som berör Jehovas vittnen och sexuella minoriteter.

Förhandlingarna fortsätter ännu efter presskonferensen.

Artikeln korrigerades klockan 21.17. EU-domstolen byttes till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

Här kan du se livebloggen:

Diskussion om artikeln