Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

David dömdes till polisarrest efter de ryska protesterna: ''Jag ångrar ingenting''

Från 2021
Bild på man i turkos t-skjorta. Han har skägg och är skallig. Han ser bister ut och i bakgrunden skymtar grönväxter och en trappa.
Bildtext David Sepasjvili satt i arrest i tio dagar efter att ha deltagit i en fredlig demonstration.
Bild: Anders Mård

I Ryssland fortsätter det rättsliga efterspelet efter de massiva demonstrationerna i januari. David Sepasjvili i S:t Petersburg försattes på fri fot först i onsdags efter att ha varit häktad i tio dagar.

– Jag är mer pessimistiskt inställd nu än före demonstrationerna, säger 31-årige David Sepasjvili. Jag sympatiserar med Aleksej Navalnyj som ledare för oppositionen. Men nu är han i fängelse, hans anhängare förföljs och vi lever i en ny verklighet.

Till vardags arbetar David som IT-expert på ett internationellt bolag i S:t Petersburg. Han ångrar ingenting och han är beredd att delta i en fredlig demonstration på nytt.

– Jag lärde mig också mycket av att sitta i arresten, säger han. Medan vårt politiska system har stått stilla det senaste decenniet har vårt medborgarsamhälle utvecklats med besked.

– Alla dessa frivilliga som direkt organiserade sig för att se till att vi fick mat, kläder och juridisk hjälp, fortsätter han. Ingen av oss där i cellerna kände sig bortglömda. Istället var det en stark känsla av en för alla, alla för en.

Var tredje i arrest

De tre stora gatudemonstrationerna som arrangerades runt om i Ryssland i slutet av januari resulterade i att över 11 000 personer greps. Ett nytt rekord för den ryska polisen.

Preliminära undersökningar ger vid handen att hälften som greps kom undan med böter medan var tredje dömdes till polisarrest.

– Myndigheternas syfte med att gripa så här pass många är att försöka skapa rädsla bland befolkningen, säger juristen Anna Fomina. Man vill varna och visa vad som händer ifall du går ut för att demonstrera.

Kvinna i rosa tröja lutar ansiktet i händerna och ler mot kameran.
Bildtext Anna Formina och hennes kollegor på OVD-info ringer dagligen upp tiotals personer vars fall tas upp i rätten dagen efter.
Bild: Privat

Fomina arbetar på OVD-info. En organisation som sedan 2011 hjälper människor som blivit offer för politisk förföljelse. Man erbjuder gratis rådgivning både på sociala medier och per telefon.

Många av de som greps under protesterna släpptes samma kväll men väntar ännu på att deras fall ska tas upp i domstol. Andra har redan lämnat in besvär för att överklaga.

– Vi har för vana att ringa dem som ska upp i rätten följande dag, berättar Fomina. Just nu blir det 50 samtal varje dag till personer runtom i landet. Hälften av dem hotas av arrest.

OVD-info granskar även det våld som polisen använde under demonstrationerna.

Hittills har man fått in 65 klagomål om polisvåld från olika städer.

Polisen fick napp

Det var den sista januari som David Sepasjvili deltog i den fredliga demonstrationen i S:t Petersburg. Han promenerade tillsammans med tusentals andra längs med stadens gator när en kravallpolis plötsligt tog fast honom.

– Jag visste att ifall jag nu gör motstånd slutar det här verkligt illa, säger han. Då kan polismannen slå sönder min arm eller mitt ben, utan att han blir straffad. Istället är det bara jag som får ett strängare straff. Så jag följde bara lugnt med till polisbussen.

– Vi satt 25 personer i den där polisbussen i fem timmar och bara väntade, fortsätter han. Så jag hade gott om tid att bekanta mig med den rättshjälp som OVD-info erbjuder. Och så skrev jag i deras chatt att jag var gripen och att jag behöver en advokat.

Domaren blev arg

David fördes sent på kvällen till en polisstation där en grupp på 60 gripna föstes in i en stor sal. Alla anklagades för samma sak, för att ha brutit mot reglerna om karantän och alla hotades med arrest i 15 dagar.

Rättegången skulle ske nästa dag.

– Vi var fem personer som tvingades in i en cell som var planerad för en person, berättar David. Där fanns bara en kort bänk. Det var helt omöjligt att sova. Men när en stod kunde åtminstone fyra andra sitta. Så vi turades om.

Rättegången följande dag blev en snabb affär. Allt var en formalitet och inga advokater fick närvara. David valde att hävda mötesfriheten.

Han sa att han deltog i en fredlig protest som han enligt grundlagen har rätt till. Domaren tappade humöret och dömde honom till tio dagars arrest.

Advokater nekades tillträde

– Det här är nu tredje året som jag i hjälper dem som gripits och situationen blir bara sämre, säger juristen Varvara Michajlova som arbetade med Davids fall.

– Man får intrycket av att våra myndigheter gör allt för att den som grips ska bli utan juridisk hjälp, fortsätter hon. Det handlar inte enbart om att hindra jurister att närvara, utan de tar också bort telefoner så att våra klienter inte ens kan ringa oss.

Michajlova arbetar på organisationen Apologija protesta som erbjuder rättshjälp för demonstranter.

När demonstrationerna bröt ut utlyste polisen en egen plan som heter Fästning. Planen ska egentligen användas när det finns ett akut terroristhot. Men planen gör det möjligt att stänga alla polisstationer och hindra inträde, särskilt från aktiva försvarsadvokater.

Kvinna i vit skjorta och svart kavaj står vid röd skylt där det står något på ryska.
Bildtext Varvara Michaijlova är jurist och arbetade med Davids fall.
Bild: Privat

Mötesfriheten väger lätt

David fördes senare till ett häkte med en normal cell för två personer. Varvara överklagade direkt, men domstolen vägrade ta emot handlingarna.

Först efter den åttonde dagen i häktet togs hans fall upp i rätten.

– Davids fall är ett typexempel på hur vi kan vinna fall, säger Varvara. Vi borde ju vinna tack vare stora argument som mötesfriheten och grundlagen. Men våra domare lystrar inte till sånt.

– I praktiken vinner vi tack vare slarv och misstag i polisens protokoll, fortsätter hon. I Davids fall hade polisen skrivit att han under demonstrationen befunnit sig på två olika adresser samtidigt då han begick sitt så kallade brott. Det här felet påpekade vi, och domaren frigav honom direkt.

Söndagens demonstration annorlunda

Den här söndagen arrangerade Navalnyjs stab en annorlunda demonstration. Man uppmanade folk att gå ut på sina innergårdar klockan åtta på kvällen och rikta telefonens ficklampa upp mot himlen.

David är inte övertygad om att aktionen är effektiv.

– Kanske är det tryggare med en sån här protest med tanke på polisen, säger han. Men i princip är stora gatuprotester den enda vägen till förändring just nu.

Myndigheterna har redan förklarat att söndagens aktion strider mot lagen. Därför är också nya gripanden möjliga.

Polisen har gjort husundersökningar hos många aktivister under den senaste veckan. Andra kallas till förhör hos säkerhetstjänsten FSB i egenskap av ”vittnen”.

– Jag misstänker att vi återigen får en hel del jobb efter söndagens aktion, säger Anna Fomina på OVD-info.