Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Välmående i naturen får våra stresshormoner att sjunka

Från 2021

Skogsbad är bra för hälsan

Strömsös Nicke Aldén blir coachad av Milja Harju

Skogsbad kommer ursprungligen från Japan där det kallas Shinrin Yoku, som betyder just skog och bad.

Ett skogsbad ska upplevas med alla sinnen - syn, hörsel, lukt, smak och känsel.

Miljas första instruktioner är att andas djupt, rota sig i marken, samtidigt som Nicke får lyssna på klockornas mjuka klang.

En kravlös aktivitet som är bra för kropp och knopp

Lämna hjärnverksamheten hemma och låt dig guidas in i skogen

Alla kan gå till skogen och njuta av naturen om man så vill, men ofta tar man sig inte tid att stanna upp i en stressig vardag.

– Det kan vara skönt att bara följa med och låta sig ledas av någon och slappna av totalt, säger Milja om varför man kan välja att bli guidad i ett skogsbad.

Ett besök i skogen höjer kreativiteten

Fysisk rörelse i natur förstärker hälsoeffekten

Efter bara 20 minuter i skogen börjar våra stresshormoner sjunka, liksom blodtrycket och blodsockernivån. Ofta blir känslor av ångest och depression lättare av att vi rör på oss i naturen.

Förutom skogen fysiska välgörande effekter blir vi också mentalt påverkade av naturen. I takt med att vi slappnar av blir tanken klarare.

En studie från Stanford universitetet visar att vi blir mera kreativa av en promenad och flödet av idéer ökar. Om vi dessutom promenerar i naturen förstärks de välgörande effekterna.

All natur är bra

Om man bor i stan kan man besöka en park

En djup tyst skog är idealet om man vill undvika brus och stressmoment, men om man bor i en stad kan det vara långt till en skog. Då kan man besöka en park eller en strand för att få uppleva naturens välgörande krafter. Man kan också byta skogen mot havet eller en sjö.

För Nicke var tystnaden en aha-upplevelse

Eftersom poddar och musik för det mesta strömmar ur hörlurarna har jag glömt hur det är att vara i tystnad. Behållningen är den lugnande inverkan som tystnaden ger

Här kan du läsa mera om naturens välgörande effekter.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln