Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dovhjort påträffad med nät i kronan i Liljendal – skydda buskar och träd med rätt sorts nät

Från 2021
Uppdaterad 16.02.2021 17:42.
Dovhjort tittar in i kameran
Bildtext Dovhjorten är en ovanlig syn i Östnyland, men på sistone har sådana siktats i Lovisatrakten. Illustrerande arkivbild.
Bild: www.fotolovci.sk

Hungriga hjortar och harar söker sig ofta in i trädgårdar för en riktig munsbit, i synnerhet om marken är täckt med snö och is. Ibland river de sönder skydden som placerats runt buskar och träd.

Lovisabon Helena Orava var ute på arbetsärenden när en hjort plötsligt kom emot vid vägrenen i Hardom.

- Vi hade varit i Liljendal på en arbetsköra och på väg mot Lovisa så var där plötsligt ett djur modell större på vägen. Och så tog jag fram kameran fort såsom dagens ungdomar gör som fotar allt, och såg att den stackarn hade ett hiskeligt trassligt elände i sina horn.

Hjorten hade trasslat in sig i något sorts skyddsnät som används i trädgårdar och odlingar.

- Min tanke var att, voj stackarn hur ska den få bort det där. Därför satt jag bilden på Facebook, för jag tänkte att ifall just de här killarna som springer omkring i skogen och skjuter djur klarar att av ta fast ett sådant här djur och rädda det från trasslet, säger Helena Orava.

Vitsvanshjort med trädgårdsnät i kronan på landsväg.
Bildtext Dovhjorten med nät i kronan sprang snabbt in i skogen.
Bild: Privat / Helena Orava

På bilden ser man också att nätet varken hindrar hjorten att äta eller röra sig.

Hjorten sprang snabbt förbi Oravas bil och fortsatte med god fart över åkern in i skogen.

- Inte skulle jag ha haft någon chans att få fast den. Jag tänkte nog att kan man stiga ut och försöka locka den till sig, men den var ju genast borta. Den sprang över följande åker och sen slutade jag följa den.

Händelsen utgjorde heller ingen fara för trafiken, sikten var god och förhållandena i övrigt ypperliga för naturupplevelser.

Kenneth Levin vid en grillplats i Pockar.
Bildtext Hjortdjur trasslar sällan in sig i trädgårdars nät, säger Kenneth Levin.
Bild: Yle/Lone Widestam

Kenneth Levin, ordförande för Lappträsk jaktvårdsförening, är bekant med klövdjur som gör oreda i trädgårdar, men att de skulle föra med sig mjuka skyddsnät in i skogen är ovanligt.

Idag, den 15 februari avslutas jakten på vitsvanshjort och läget är fortfarande lugnt.

- Inte en enda rapport om motsvarande har det varit tills vidare.

Levin ser ibland bilder av dovhjortar, vitsvanshjortar eller älgar som uppträder suspekt eller uppför sig illa på bebyggda områden.

- Under höstens lopp såg jag en älgobservation på nätet där något av metall hade fastnat i kronan. Men inte är det något vanligt, säger Levin.

En person kommenterade Oravas bild med att hjorten snart tappar sina horn och att det inte vållar hjorten större problem.

Levin instämmer i att hjorten troligen klarar sig bra då nätet inte utgör något hinder för att äta eller dricka.

Att kronan tyngs av ett främmande föremål eller förhindrar normalt beteende är samtidigt stressande för ett vilt djur.

Svårt att ingripa

Jaktlagens möjligheter att ingripa om en ortsbo ringer och meddelar att det finns ett djur med skrot i kronan är dock begränsade. Under pågående jaktsäsong försöker man organisera en jakt.

- Nu är läget så att jakten på vitsvanshjorten slutar idag, men så klart ett djur som det här borde man försöka hjälpa, antingen så att man fick fast djuret och kunde avlägsna det som fastnat i kronan, men om inte det lyckas så avliva det med tanke på djurets bästa.

Kenneth Levin har tidigare talat varmt för att mata hjortdjur för djuren inte ska söka sig till trädgårdar och odlingar.

- Speciellt för rådjuren och vitsvanshjorten kräver en hård vinter lite utfodring, men det ska vara ute i vildmarken eller i skogen där djuren normalt befinner sig. Det är där man ska mata, inte vid vägar eller nära bebyggelse.

Antagligen fråga om en dovhjort

När vi ringer upp verksamhetsledare Tomas Nyström från Liljendal Jaktvårdsförening dagen efter hjortobservationen, säger han att det antagligen är frågan om en dovhjort.

Nyström har igår (15.2) fått ett foto skickat till sig på en dovhjort med något som påminner om ett fotbollsnät i hornen.

Det är nu andra gången man sett den ovanliga dovhjorten i Lovisatrakten på bara en månad.

Dovhjortsbeståndet i Finland består av 600 individer medan det finns ungefär 109 000 vitsvanshjortar i landet.

Nyström berättar att det finns dovhjort planterad på en ö utanför Lovisa, men att den här hjorten antagligen inte kommer därifrån, eftersom alla utplanterade hjortar, enligt hans uppgifter, torde finnas kvar på ön.

När vi frågar om jaktlaget i Liljendal ska ta sig an hjorten på något sätt konstaterar Nyström att hjorten med trasslet i hornen inte finns på Liljendals jaktvårdsområde.

Han gissar också, som Levin, att det inte går någon större nöd på hjorten eftersom den ändå fäller sina horn i april.

Skydda buskar och träd med rätt sorts nät

Hjortdjur i trädgårdar och på odlingar är ett dilemma för många östnylänningar.

- Jag har just hört utav andra medlemmar att äppelträd och andra saker har blivit uppätna av både hjort och hare. Nog brukar man rekommendera att man skyddar sina träd med nät, säger Bernt Olin, ordförande för Borgå trädgårdsförening.

Olin har klarat sig utan gräsligheter, och ger som tips att skydda varje enskilt träd med nät runt.

Han skyddar träd och buskar med cirka en och en halv meter höga plastnät som dras runt stammen. De skyddar mot närmast harar.

- Jag har också en äppelgård med cirka två meter höga nät och dit hoppar inte vitsvanshjortarna för att där finns så mycket träd innanför nätet att de skadar sig om de hoppar in.

En äldre man håller i ett äppel i ett äppelträd.
Bildtext Bernts och Märthas äppelgård är väl skyddad mot hjortdjur. Arkivbild.
Bild: Yle / Heini Rautoma

Olin poängterar att om hjortar kommer åt att snärja in sig med hornen i näten har man använt fel sorts nät.

- Om man har rådjursnät eller andra nät som är mjuka och som man kan trassla in sig i så då river de ju dem med sig. Det ser ju ganska eländigt ut om det händer, säger Olin.

När det gäller att välja hårda plast- och hönsnät eller mjuka busk- och trastnät bör man konsultera en expert i trädgårdsbranschen.

Om man däremot tar en intrasslad hjort på bar gärning är den lokala jaktvårdsföreningen rätt adress.

16.2.2021 kl. 10.51: Artikeln är uppdaterad med kommentarer av verksamhetsledare för Liljendals jaktvårdsförening Tomas Nyström där han säger att det är fråga om en dovhjort

16.02.2021 kl. 17.40: Hovdjur ändrades till klövdjur på ett ställe i artikeln. Hjortar är klövdjur.

Diskussion om artikeln