Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Simmaren Ida Slöör blev övertränad och slutade på toppnivå – nu blickar hon framåt igen

Från 2021
Porträttbild på Ida Slöör.
Bildtext Simmaren Ida Slöör från Ekenäs blickar framåt igen. Hon är aningen hemlighetsfull huruvida hennes tidigare målsättning att delta i OS 2024 ännu är aktuell.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

För knappt tre år sedan vann simmaren Ida Slöör från Ekenäs fem FM-medaljer i sin åldersklass. Strax efter det var hon slutbränd, övertränad och lade av med simningen.

- Det hände mycket efter succén i FM. Och det gjorde att jag valde att lägga av med tävlingssimningen. Det var något jag aldrig trodde jag skulle göra, säger Ida Slöör.

Hon säger att hon fick problem med psyket, men fattade inte själv att söka hjälp.

- Efter FM-succén blev jag jätteivrig och det ledde i sin tur till att jag blev övertränad. Jag kunde inte prestera som jag ville och sedan kom besvikelsen.

- Av allt detta led förstås självförtroendet. Jag vet nu att jag då skulle ha behövt mera stöd från tränarna och så, säger hon.

Växte mycket som människa

Ett par år senare har Ida Slöör hittat kärleken till simningen igen. Nu tränar hon juniorer och tränar också själv, på sundare villkor än tidigare.

- Under den tiden jag var borta från simningen växte jag mycket som människa. Nu har jag också förstått varför det gick som det gick.

- Då kändes det bara tungt, men nu skyller jag kanske inte så mycket på mig själv över det som hände, säger hon.

Det hjälpte mig mycket att fokusera på annat och att fokusera på mig själv

― Ida Slöör

Ida Slöör säger att det är viktigt att söka professionell hjälp vid psykiska problem. En aning ångrar hon att hon själv inte gjorde det.

- Det hjälpte mig mycket att fokusera på annat och att fokusera på mig själv.

Fokus enbart på simning

I flera års tid hade hon fokuserat enbart på simning och den hårda träningen som det innebär att nå och hålla sig på toppen.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Simmaren Ida Slöör från Ekenäs blickar framåt efter motgångarna

11:16

Nu studerar hon samhällsvetenskap och tränar unga simmare i Esboklubben Cetus, en förening hon representerat i många år. Före det representerade hon Ekenäs Simsällskap.

- Jag tränar själv när jag på riktigt har tid, säger hon.

Ida Slöör fyller tjugo år i år och hon säger att det inte är helt omöjligt att hon fortsätter sin karriär i tävlingsbassängerna.

En kvinna simmar i en simbassäng. Hon heter Ida Slöör.
Bildtext För drygt fyra år sedan såg det ut så här när Ida Slöör flög framåt i bassängen.
Bild: Cetus Espoo

För några år sedan sa hon att hennes stora målsättning är att delta som simmare i olympiska spelen år 2024. Nu känns den målsättningen inte nödvändigtvis aktuell.

- Man ska ju aldrig säga aldrig, småler hon och konstaterar att drömmen finns kvar.

- I livet finns också andra viktiga saker jag måste ta itu med, säger hon och nämner studier och jobb.

Hon säger att för att hon ska kunna simma och träna tillräckligt krävs resurser och för att få de resurserna måste hon jobba hårt vilket också tar tid.

- Inte är planerna helt bortglömda, men nu måste vi också se hur det går med coronaepidemin. Kommer det alls att vara möjligt att simma?

Ida Slöör säger att simhallarna i Esbo för tillfället är öppna, men ingen vet hur länge det är så.

Diskussion om artikeln