Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Infektionsöverläkare: Den andra dosen vaccin orsakar troligen symtom och sjukdagar

Från 2021
TyöPlussasta Mirjami Myllymäki antaa koronarokotteen infektioylilääkäri Marko Rahkosen käsivarteen
Bildtext Infektionsöverläkare Marko Rahkonen var en av de första som fick vaccinet inom Soite. Arkivbild.
Bild: Raila Paavola / Yle

Då befolkningen i arbetsför ålder börjar vaccineras mot covid-19 kommer det att innebära sjukledigheter. Det uppskattar infektionsöverläkare Marko Rahkonen på vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten.

Inom Soite har en del personal fått andra dosen vaccin och den har i en del fall orsakat ganska starka reaktioner.

– Ett bra vaccin är en god match för kroppen. I synnerhet i början då vi gav andra dosen inom 3-4 veckor kunde reaktionerna vara starka, säger Rahkonen.

Bland annat uppstod smärta i området nära injektionsstället i arm, axel och armhåla. Också feber, muskel- och huvudvärk förekom och smärtan varade i upp till två dygn.

Det finns ändå ingen orsak att bli rädd, enligt Rahkonen. Kroppens immunförsvar ska reagera på vaccin, det är helt naturligt. Första dosen skapar en utmaning för kroppen och den andra dosen förstärker den.

I en del fall har det varit fråga om allergiska reaktioner, påpekar Rahkonen.

Eftersom reaktionerna på vaccinet kan innebära till exempel feber kan man vänta sig att personer i arbetslivet behöver ta sjukledigt en dag eller två efter att de fått vaccinet.

– Det kan handla om feber och då kan det behövas några dagars sjukledighet. Utgångspunkten i dessa tider är att ingen går på jobb med symtom.

En del symtom är inte okej

Om man efter vaccineringen får ont i halsen, hosta eller slem i halsen handlar det inte längre om biverkningar från vaccinet. Då är det enligt Rahkonen troligt att man har covid-19 trots att man är vaccinerad.

Det är möjligt eftersom vaccinet inte ger skydd omedelbart.

– Den första dosen ger ett gott skydd (kring 90 procent) mot coronaviruset, men det tar 1-2 veckor innan skyddet har utvecklats. Om man utsätts för smitta strax efter vaccineringen är det möjligt att man insjuknar.

Den som får reaktioner efter vaccinering ska enligt Rahkonen gärna ta kontakt med coronarådgivningen.

Artiklen är en översättning av Yle Kokkolas artikel av Iina Kluukeri.

Diskussion om artikeln