Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Täta släktband med de ryska tsarerna – Benita Nordgrens mamma blev retad och kallad ryssprinsessan

Från 2021
Benita Nordgren.
Bildtext Benita Nordgren i Vasa är sonsons dotterdotterdotter till ryske tsar Nikolaj I.
Bild: Benita Nordgren

Benita Nordgrens mormor Valentina kom till Finland efter ryska revolutionen. Valentinas farmor var ballerinan Jekaterina Tjislova och hennes farfar var storfurst Nikolaj Nikolajevitj, näst yngste son till tsar Nikolaj I.

– Jag tycker att det är beskrivande att när vi gick igenom mormors kvarlåtenskap så hittade vi en oändlig mängd handskar. Korta vita handskar, mellanlånga vita handskar, långa vita handskar. Fodrade handskar. Ofodrade handskar. Bruna handskar och svarta handskar.

"Det är mest en rolig kuriositet i mitt liv" – Benita Nordgren har täta släktband med de ryska tsarerna - Spela upp på Arenan

Benita Nordgrens mormor Valentina Vladimira Nikolajeva kom från den ryska aristokratin. Mängden handskar tolkar hon som en fingervisning om vad mormor var van vid.

– Jag behövde inte köpa några handskar på många år. När ett par var utslitet tog jag bara följande av mormors handskar.

Jekaterina Tjislova var en rysk ballerina. Hon hade ett förhållande med storfurst Nikolaj Nikolajevitj av Ryssland.
Bildtext Ryska ballerinan Jekaterina Tjislova.
Bild: Jacques Ferrand collection

Ballerinan och storfursten

Att Benita Nordgren, som idag sedan länge är bosatt i Vasa, är nära släkt med ryska tsarfamiljen är något som endast poppar upp ibland.

– Vi diskuterade inte släktskapet hemma. Min mamma tyckte att det var pinsamt att ha en utomäktenskaplig härstamning. Hon hade heller inget varmt förhållande till min mormor Valentina och det har avspeglat sig i att vi inte pratat så mycket om mormors härkomst.

– Vid den här tiden var det tydligen nästan kutym att ha en familj vid sidan om. Storfurst Nikolaj Nikolajevitj var gift och hade två barn inom äktenskapet. Utanför äktenskapet hade han fyra barn tillsammans med Jekaterina Tjislova.

Om Nikolajs hustru skulle ha dött före honom hade han planerat att gifta sig med Jekaterina. Jekaterina var, liksom många av Rysslands främsta balettdansare, knuten till Mariinskijbaletten i Sankt Petersburg.

Nikolaj Nikolajevitj, son till ryske tsar Nikolaj I.
Bildtext Storfurste Nikolaj Nikolajevitj.
Bild: Jacques Ferrand collection

Storfursten själv var militär med erfarenheter från både Krimkriget och rysk-turkiska kriget. Hans inflytande och förtroende påverkades dock bland annat av sitt utomäktenskapliga förhållande.

När Nikolajs hustru gick i kloster år 1881 kände tsar Alexander II att det var läge att erkänna broderns utomäktenskapliga barn.

Något äktenskap blev det dock aldrig mellan Jekaterina och Nikolaj, eftersom de båda hann avlida innan hustrun.

Efter deras död adlades sönerna av sin farbror tsaren. Barnen blev alltså erkända, även om de var födda utom äktenskapet.

Mormor småkusin med tsar Nikolaj II

Vladimir Nikolajev, ett av Jekaterinas och Nikolajs barn, var gift fyra gånger. En av hans hustrur kom från Italien och tillsammans fick de dottern Valentina. Hon var Benita Nordgrens mormor.

Valentina var småkusin med Rysslands siste tsar Nikolaj II, som avrättades med hela sin familj efter ryska revolutionen.

– Några år efter den ryska revolutionen, år 1921, kom min mormor som trettonåring till Finland. Då hade föräldrarna skilt sig. Modern fortsatte till Frankrike tillsammans med sin syster, men utan Valentina som blev kvar i Helsingfors.

Mormor Valentina, eller Valia som hon kallades, växte upp i en förmögen familj som hette Granfelt och bodde på Brändö i Helsingfors.

Familjefadern Allan Granfelt var en av initiativtagarna till Brändö Villastad och passande nog kallades han för Brändö Kejsare.

– Jag har försökt ta reda på hur Granfeltarna kom in i bilden, utan att få några svar. Men min mamma kallade Granfeltarna för mormor och morfar.

En bild på den sista tsarfamiljen
Bildtext Rysslands siste tsar Nikolaj II var småkusin med Benita Nordgrens mormor. Barnen var fyrmänningar med Benita Nordgrens mamma.
Bild: Boasson and Eggler / Public domain / Wikimedia Commons

Ett guldkors i arv

Det enda Benita Nordgrens mormor Valentina fick med sig när hon lämnade Ryssland var kläderna hon hade på sig och vad hon själv kunde bära. Hennes samhällsklass var inte så populär vid den här tiden och avfärden kan antas ha varit en flykt.

– Jag har ett smycke som jag ärvt efter mormor, som hon fick med sig från Ryssland. Det är ett kors i guld med filigranarbete och en turkos i mitten. Jag vet inget om det och det är knappast - trots hennes koppling till tsarfamiljen - värt någon större summa.

På något sätt har jag en känsla att mormor Valentina var en mycket ensam person. Vad jag vet hade hon inte heller någon kontakt med sin mamma eller moster.

Benita Nordgren tror att kontakterna till familjen i Ryssland upphörde när mormodern lämnade landet.

– På något sätt har jag en känsla att hon var en mycket ensam person. Vad jag vet hade hon inte heller någon kontakt med sin mamma eller moster efter flykten från Ryssland. Men det här skedde ju år 1921 och det finns inga brev eller dokument bevarade.

Benita Nordgren har ärvt ett guldkors av sin mormor.
Bildtext Benita Nordgren har ärvt ett guldkors av sin mormor.
Bild: Benita Nordgren

Mamma blev retad och kallad ryssprinsessan

Mormor Valentina hittade kärleken i Finland i ingenjören Carli Timgren, som själv var född i Viborg.

– Mormor var, kanske på grund av sin härstamning och sin ensamhet, ganska krävande och ville bli omhändertagen. Och morfar var väldigt omhändertagande.

Mamma är född 1934 och det var en tidsperiod då det ryska inte var särskilt populärt i Finland.

Valentina och Carli fick ett barn, Benita Nordgrens mamma. Hon är brylling till tronföljaren Alexej, storfurstinnan Anastasia och de andra barnen i tsarfamiljen som mördades i Jekaterinburg efter den ryska revolutionen.

– Mamma är född 1934 och det var en tidsperiod då det ryska inte var särskilt populärt i Finland. Vad jag har förstått så blev hon också retad och kallad ryssprinsessan. Så hon har inte tyckt att det varit så roligt och hon lärde sig inte heller ryska.

Målat porträtt av tsar Nikolai I från 1844.
Bildtext Anfadern tsar Nikolaj I.
Bild: Royal Collection Trust/ Her Majesty Queen Elizabeth II 2018

Frågan om tronföljden har kommit upp

Den siste ryska tsaren och hans familjs öde väcker fortfarande intresse. Den 17 juli 1918 avrättades familjen utanför Jekaterinburg där de hållits fångna efter att Nikolaj II tvingats abdikera.

Från början hade tanken varit att bolsjevikerna skulle ställa tsaren inför rätta för brott mot det ryska folket. När vita trupper närmade sig Jekaterinburg fattades beslutet i all hast att avrätta tsarfamiljen.

Länge visste man inte var familjen blivit begravd och det gick rykten om att Anastasia skulle ha överlevt. Olika personer har också hävdat att de varit Anastasia.

År 1989 hittades kvarlevorna av tsarfamiljen och år 2008 identifierades de två sista familjemedlemmarna, som upptäckts senare än de övriga.

Hur reagerade Benita Nordgren på nyheten om att tsarfamiljens kvarlevor hittats och att man fick ett slutgiltigt svar på vad som blivit deras öde?

– Naturligtvis har jag följt med. Det handlar om släkten Romanov, som är blodssläkt med mig. Men eftersom vi är så att säga "utom äktenskapet", så har det inte känts som att det skulle beröra mig.

Släktskapet finns, men det är av fel sort.

― Benita Nordgren

Frågan om tronföljden har dock gjort att Benitas familj kommit i åtanke, i och med att Benita har en äldre bror. Det har funnits krafter som skulle ha velat föra fram honom som tronpretendent.

– Vi bodde i en liten by i Jorois och våra grannar ringde på fullt allvar till min mamma och frågade vad det skulle behövas för att föra fram min bror. De var beredda att stödja hans anspråk. De tyckte att det var viktigt på något sätt. Men inte har det ju funnits något tsarbehov de senaste decennierna.

Benita Nordgren konstaterar att det ibland var trassligt i turerna kring vem som blev tsar. På den hypotetiska frågan var hon själv är i tronföljden funderar hon att hon väl kommer efter sin bror.

– Men vi är Nikolajevor, inte Romanov. Släktskapet finns, men det är av fel sort, säger Benita Nordgren med ett skratt.

Benita Nordgren är språkbadslärare i vasa.
Bildtext Benita Nordgren liknar sin släkting Jekaterina Tjislova.
Bild: Benita Nordgren

Likheter med ballerinan Jekaterina

Benita får se ett foto på anmodern Jekaterina Tjislova, som finns i Wikipedia. Känner hon igen några släktdrag?

– Jag tycker att hon liknar min mamma kring ögonen. Och kanske ögonbrynen liknar mina egna.

Jekaterina är väldigt nätt och Benita konstaterar att det kanske inte var så konstigt att storfurst Nikolaj Nikolajevitj var så förtjust i henne.

En gång när hon kom och hälsade på sin morfar, som vid det laget var änkling, fick Benita också en insikt i hur lik hon var sin mormor, tsar Nikolaj I:s barnbarns barn.

Jag är kanske den i familjen som är mest lik mormor. Jag är den som har mest av de ryska ansiktsdragen.

– Morfar sa inget efter att han öppnat dörren. Han tog mig bara i handen och ledde mig till sitt arbetsrum.

Där tog han fram Benitas mormors pass och satte sina stora händer över hårkringlorna som mormor hade vid öronen.

– Det skulle ha kunnat vara mitt pass. Det måste ha slagit morfar när jag stod vid hans dörr. Jag var kanske i samma ålder som hon var när de träffades. Och jag är kanske den i familjen som är mest lik mormor. Jag är den som har mest av de ryska ansiktsdragen.

I vilket skede brukar då Benitas härkomst komma på tal i en ny bekantskap?

– Jag har inget emot att tala om mitt släktskap med ryska tsarfamiljen. Men jag brukar inte börja med det. Det kommer vanligen på tal när någon fått veta det någonstans ifrån, eller när man talar om sitt genetiska arv.

Fick en krona av guldpapper

År 1989 utkom en bok om ätten Romanov. Då fick Benitas kolleger veta att hon var släkt med ryska tsarfamiljen, eftersom hennes egen familj stod omnämnd i boken.

– Då gjorde mina arbetskompisar en krona i guldpapper åt mig, eftersom jag var av kejserlig börd, skrattar Benita.

Men släktskapen med Rysslands tsarer betyder sist och slutligen inte så mycket för Benita Nordgren.

– Jag är ju åttondels rysk. Men eftersom jag inte kan språket - vilket jag beklagar - är släktskapet mest en rolig kuriositet i mitt liv.

Krona
Bild: www.albumi.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln