Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Babyboom i Östnyland: "Chockerande men roligt!"

Från 2021
Pappa och bebis läser bok
Bildtext Bebisarna blir fler i Östnyland. Vissa kan tycka det låter omöjligt att distansjobba med en bebis i samma hushåll, andra ser det som en ypperlig tid att försöka få familjetillökning.
Bild: Picsea/Unsplash

Det verkar vara babyboom på gång i södra Finland efter all hemmatid under coronapandemin. Tecknen syns också i Borgå, Sibbo och Lovisa.

Antalet födslar har börjat öka inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Det verkar som att många avvaktade lite under våren ifjol, men under sommaren verkar babyivern ha stegrats.

I mars i år förväntas upp till 10 procent fler bebisar komma till världen på HUS område än under samma månad 2020.

Tecknen på babyboom syns också i Borgå, Sibbo och Lovisa.

Roligt med fler barn, tycker Borgåbor

Borgåbon Julia Halttunen, som för tillfället är bosatt i Åbo, är positivt inställd till nyheten om en babyboom.

- Jag blev riktigt chockad när jag först läste nyheten. De senaste åren har det skrivits mycket om att det föds för få barn i Borgå – men det här är jättefascinerande.

Halttunen förstår ändå att det kan finnas en logik bakom nyheten.

- Nu i coronatider går folk allt mer över till distansjobb och distansstudier. Många har säkert funderat på att de inte har tid för barn på grund av jobbet. Nu kanske de börjar märka att det kan vara lättare att ha barn ifall de inte behöver vara fysiskt på jobb varje dag.

Vid närmare eftertanke stämmer babyboom-nyheten också överens med Halttunens egna observationer.

- När jag funderar på saken har jag faktiskt sett underligt många i min bekantskapskrets som nyligen skaffat barn eller blivit gravida. Det är roligt att se!

Halttunen är själv bara 20 år och har än så länge inga tankar på barn.

- Nej, inte alls och inte på flera år framöver. Jag satsar på studier och lever livet i nuet, det är nog planen både för mig och min pojkvän.

En Borgåbo som själv redan är över barnskaffningsfasen är Katja Lehto-Komulainen. Hennes barn är redan i samma ålder som Halttunen. Men visst är nyheten om en babyboom ändå välkommen.

- Det är en fantastisk nyhet. Den kanske berättar något om tiden vi lever i. Folk har mer tid med familjen och därför blir också fler nya familjemedlemmar till.

En kvinna.
Bildtext Katja Lehto-Komulainen har själv inga bekanta som skaffat barn eller blivit gravida nyligen.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Elva fler beräknade födslar i februari och mars i Borgå

I Borgå ökade antalet födslar redan i fjol jämfört med 2019.

- 2019 var det lite under och i fjol lite över 400 barn som föddes, säger avdelningsskötare Minna Nousiainen.

Några prognoser för hur många barn som förväntas födas i Borgå i år har inte räknats ut.

- Men det är ju nu i år som förra årets sysslolöshet och intresse för att skaffa barn börjar synas mer, konstaterar Nousiainen.

Hon har på känn att lite fler föräldrar än vanligt skrev in sig vid rådgivningen i fjol våras och somras, vilket betyder att deras bebisar så småningom börjar vara klara att komma till världen.

- Kanske man har haft mer tid för familjen nu när många jobbat på distans eller blivit permitterade. Att vara mer hemma med familjen och partnern kanske väcker ett behov av närhet, säger avdelningsskötare Minna Nousiainen.

Sammanlagt 73 familjer i Borgå har beräknad tid för födsel under februari och mars i år. I fjol var siffran 71 för samma tidpunkt och 2019 var siffran 62.

15 fler beräknade födslar i Sibbo i år

Bebisprognosen pekar i samma riktning i Sibbo.

- Jo, det ser nog positivt ut gällande förväntningarna. Vi har fler gravida än i fjol, säger servicechef Marjo Karppinen i Sibbo.

Tack vare inflyttningen har barnantalet i Sibbo annars också ökat, men Karppinen berättar att hon och kollegerna redan mot slutet av fjolåret reagerade på att något var på gång.

- Man märker det på hur många som tar kontakt med rådgivningen och det märks på aktiviteten, säger Karppinen.

En gravid kvinna sitter på en gympaboll.
Bildtext Lite fler Sibbobor än vanligt är gravida just nu. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I fjol föddes 192 barn i Sibbo. Den beräknade siffran för i år är 207 barn.

Det är förstås många olika saker som påverkar om, när och varför folk får barn. Coronapandemin kan vara en faktor.

- Säkert har det någon form av betydelse också, den här oron för hur världen ska se ut. Samtidigt har man kunnat konstatera att folk kanske har hittat lite andra värdegrunder i och med den här pandemin, säger Karppinen.

Det senaste året har hemmet och familjen fått en allt större roll, och det kanske är naturligt att många börjar fundera på tillökning.

- Det att man talar mer om att få barn har kanske också aktiverat folk att tänka. Det har så länge varit diskussioner om hur tungt det är och att barnfamiljer inte får sova på nätterna och så vidare. Nu kanske man mera accepterar att det är sådant som hör livet till, vi kan inte hålla allt i våra händer, funderar Karppinen.

418 fler mödrarådgivningsbesök i Lovisa

Också i Lovisa verkar bebisarna bli fler.

Enligt servicechef Jaana Iivonen har man ännu inte fått statistik från statistikcentralen om antal födslar i Lovisa i fjol, och det finns ingen heltäckande statistik över hur många barn som förväntas födas i år.

Enligt Iivonen går det ändå att se att antalet besök på mödrarådgivningen ökade ifjol, för första gången sedan 2016.

I fjol besöktes mödrarådgivningen 2 607 gånger, läkarbesök medräknat. Det är en ökning på 418 besök i jämförelse med 2019.