Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Shiffrin fyllde på sin imponerande medaljsamling – nu är hon världsmästare i kombination

Från 2021
Uppdaterad 15.02.2021 16:58.
Mikaela Shiffrin åker slalom i VM.
Bildtext Mikaela Shiffrin tog sitt första guld i Cortina.
Bild: EPA-EFE/ANDREA SOLERO

Mikaela Shiffrin höll undan för de värsta konkurrenterna och tog till slut ett ohotat VM-guld i den alpina kombinationen. Amerikanskan har nu tagit sex VM-guld under sin karriär.

Mikaela Shiffrin har aldrig tidigare ställt upp i den alpina kombinationen i ett VM, men i år valde hon att satsa på den här tävlingsformen och det gav resultat direkt.

Amerikanskan hade skaffat sig ett perfekt utgångsläge efter åket i super-G. Hon låg på tredje plats och hade bara två fartspecialister framför sig.

Shiffrin gjorde ett stabilt slalomåk och i målfållan fick hon sedan vänta på de största konkurrenterna Petra Vlhova och Michelle Gisin. Men varken Vlhova eller Gisin var i närheten av att hota amerikanskans tid.

Vlhova var 86 hundradelar långsammare och blev silvermedaljör, medan Gisin åkte 89 hundradelar långsammare och tog bronset. Den regerande mästaren Wendy Holdener åkte ur i sitt slalomåk.

– Jag är glad över att jag valde att tävla i kombinationen här. Det var en fin dag med bra banor. Slalomen var tuff och jag är nöjd med åket, säger Shiffrin i sin segerintervju.

Kombinationsguldet var Shiffrins sjätte i VM-sammanhang och totalt har hon tagit nio medaljer. Hon är den andra amerikanska världsmästaren i kombination efter Tamara McKinney som vann 1989.

Tidigare under detta mästerskap tog Shiffrin brons i super-G. Hennes bästa disciplin slalom står på programmet på lördag.

I herrarnas kombination blev det inget guld för förhandsfavoriten och regerande mästaren Alexis Pinturault. Han fick se sig slagen av österrikaren Marco Schwarz som vann med fyra hundradelar.

VM i alpint:

Damernas kombination:
1. Mikaela Shiffrin USA 2.07,22
2. Petra Vlhova SVK +0,86
3. Michelle Gisin SUI +0,89
4. Elena Curtoni ITA +2,35
5. Ramona Siebenhofer AUT +2,81
6. Marta Bassino ITA +3,54

Herrarnas kombination:
1. Marco Schwarz AUT 2.05,86
2. Alexis Pinturault FRA +0,04
3. Loic Meillard SUI +1,12
4. James Crawford CAN +1,33
5. Simon Jocher GER +2,46
6. Victor Muffat-Jeandet FRA +3,19