Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Arbetet med att locka kandidater pågår för fullt i Hangö – så här ser listorna ut i nuläget

Från 2021
Uppdaterad 16.02.2021 17:16.
Hangö-skylt vid en strand. På skylten finns fyra ritade badhytter, sol, strand, blå himmel och texten Hanko-Hangö.
Bildtext Vem ska fatta beslut om Hangös framtid? Listorna på vem man kan rösta på i kommunalvalet i Hangö börjar så småningom bli färdiga.
Bild: Petteri Bülow / Yle

SFP-veteranerna lyser än så länge med sin frånvaro på kandidatlistan i Hangö. SDP:s trotjänare har däremot bekräftat att de ställer upp för återval.

Det har varit utmanande att övertala folk att ställa upp i vårens kommunalval. Överlag är det kvinnor och unga som är mest svårflörtade.

Det här vittnar representanter från partierna i Hangö om i Yle Västnylands lägesöversikt.

Bekräftade kandidater i kommunalvalet i Hangö

Nya SFP-förmågor borde läras upp

Svenska folkpartiet är med sina tio ledamöter det största partiet i Hangö fullmäktige. I oktober publicerade partiet namnen på sina första sju kandidater i vårens kommunalval.

Drygt fyra månader senare är partiet uppe i 16 bekräftade kandidater, säger Stephan Horn, som är ordförande för SFP i Hangö.

- Det har varit tufft att värva kandidater. I synnerhet damer har varit svåra att få med, där klämmer skon.

Horn gissar att det kan bero på att många kvinnor inte vill utsätta sig för manlig chauvinism och att de upplever att det är svårare för dem att fungera i fullmäktige.

Samtidigt är han glad över att man lyckats få med en del yngre förmågor.

- Vi har haft det problemet att vi har blivit gamla. Det skulle vara bra att lära upp yngre som kunde fortsätta jobbet.

Förra valets röstmagnet är inte med

På den nuvarande listan över kommunalvalskandidater lyser SFP-veteranerna med sin frånvaro. För tillfället är det bara två av de sittande fullmäktigeledamöterna som har meddelat att de ställer upp för omval.

Ingen av de fullmäktigeledamöter som har suttit flera perioder har bekräftat att de ställer upp.

Det betyder att till exempel Helena Lesch-Saarinen, Sture Söderholm, Barbro Wikberg och Yrjö Sahlstedt inte finns med på den nuvarande kandidatlistan.

Det som verkar klart är att Torbjörn Ekholm inte ställer upp. Han var röstmagnet med 361 röster år 2017 och frågan är vart hans röster kommer att gå.

SFP hade som mål att värva ett trettiotal kandidater till kommunalvalet. Men Stephan Horn gissar att partiet, precis som för fyra år sedan, landar på drygt 20 stycken.

- Vi för som bäst underhandlingar med flera personer, säger han.

Partitrogna SDP:are ställer upp år efter år

Socialdemokraterna är med sina nio fullmäktigeledamöter det näst största partiet i Hangö fullmäktige.

Målet inför vårens kommunalval var att värva minst lika många kandidater som det finns fullmäktigeplatser - det vill säger 31 stycken.

För tillfället är kandidaternas antal uppe i 29 stycken.

- Men det har nog varit svårt att locka med folk. Det har inte varit lätt för något parti, säger Aila Pääkkö.

Det som grämer henne är att antalet kvinnor är färre än på kandidatlistan i kommunalvalet 2017.

Däremot är hon nöjd över att det finns kandidater ur olika yrkesgrupper och både yngre och äldre kandidater som är med för första gången.

Av de SDP-politiker som för tillfället sitter i fullmäktige, ställer alla förutom Jaana Pulkkinen upp på nytt.

- SDP-folket är väldigt partitroget och kommer med år efter år, konstaterar Aila Pääkkö.

Utmanande samarbete kan avskräcka kandidater

För fyra år sedan gick Vänsterförbundet i Hangö till val med nio kandidater och lyckades få fyra av dem invalda i stadsfullmäktige. Det innebar att partiet blev tredje störst.

I det här skedet har Vf sex säkra kandidater och en del som ännu funderar på om de ska ställa upp eller inte, säger Birgitta Gran, som är ordförande för Vänsterförbundet i Hangö.

- Det märks tydligt att det har blivit en högre tröskel att ställa upp. Folk är räddare för att åta sig ansvar, säger hon.

Tre av Vänsterförbundets fyra fullmäktigeledamöter ställer upp för återval. Fullmäktigeledamoten Raili Peni är för tillfället inte med på kandidatlistan.

Birgitta Gran tror att potentiella kandidater kan avskräckas av att samarbetet mellan tjänstemän och politiker i Hangö inte alltid fungerar som det borde.

- Den senaste perioden har varit tung. Det beror bland annat på upplevelsen att man inte alltid kan lita på de högsta tjänstemännen, säger hon.

Sannfinländarna har nio kandidater så här långt

Sannfinländarna seglade upp som fjärde största parti i Hangö fullmäktige efter att den enda representanten för Finlands kommunistiska parti anslöt sig till dem som obunden.

Alla de tre nuvarande fullmäktigeledamöterna ställer upp på nytt, säger Tony Särs, som är vice ordförande för Sannfinländarna i Hangö.

- Om vi lyckas få ihop 15 kandidater skulle jag personligen vara nöjd, säger han.

För tillfället är antalet bekräftade kandidater nio stycken. Också för Sannfinländarna har det varit svårt att få med kvinnor på listan. I nuläget är de två stycken.

- Det kan hända att Sannfinländarna har svårare att få med kvinnor eftersom många tänker att det är ett mansdominerat parti. Men om man passar in i gänget så är det kiva och man är välkommen med, säger Särs.

De gröna lockar kvinnor

Gruppen Hanko 2016 Hangö obundna har för tillfället två säkra kandidater, nämligen de två sittande fullmäktigeledamöterna.

- Vi försöker få flera kandidater, med det tycks gå trögt, säger Rolf Nyström.

Han tror att det bland annat beror på coronapandemin och på att den politiska debatten har dämpats efter att Hangötidningen lades ner.

På Samlingspartiets lista finns för tillfället åtta kandidater. Där finns också partiets enda representant i fullmäktige.

De gröna har hittills fått ihop nio bekräftade kandidater, där partiets enda fullmäktigeledamot också finns med.

Av de nio kandidaterna är fem stycken kvinnor. Dessutom är det högst sannolikt att flera kvinnor ännu ställer upp, säger Teemu Köppä.

- Nationellt sett har De gröna många kvinnliga väljare och det återspeglar sig säkert också i Hangö, säger han.

Kristdemokraterna i Hangö har i det här skedet inga bekräftade kandidater. Olli Mustonen, som är partiets sekreterare i Hangö, säger att det har varit utmanande att hitta hugade personer som vill ställa upp.

- Men vi kommer nog att ha bra kandidater i valet!

Kandidatansökningarna för kommunalvalet ska lämnas in senast den 9 mars.