Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bättre situation på Vasa centralsjukhus då personal återvänder från karantän - men antalet coronapatienter kan öka snabbt

Från 2021
Uppdaterad 19.02.2021 10:16.
Lotta Lantto leikkausalihoitaja Jorvin sairaalan Anestesia- ja leikkausosasto K:lla.
Bildtext Vasa centralsjukhus närmar sig full bemanning igen då flera antällda som suttit i karantän kan återvända till jobbet den här veckan. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Det kan snabbt bli fler som behöver vård för covid-19. Det säger infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.

Tio patienter med covid-19 är nu intagna för vård på Vasa centralsjukhus. I fredags var patienterna sex till antalet.

- Eftersom vi har så många smittor överlag och tyvärr nu också har många äldre smittade så är det mycket möjligt att vi får in fler patienter, säger Salonen.

Hittills har man klarat sig med att endast vårda coronasmittade patienter på en avdelning, jouravdelningen. Den rymmer maximalt 14 patienter.

Porträtt av Juha Salonen.
Bildtext Distriktet har beredskap att öppna vårdavdelningar för covid-patienter både i Vasa, Jakobstad och Sydösterbotten, säger infektionsöverläkare Juha Salonen.r
Bild: Yle/Anna Kurtén

- Det är lättast att arbeta där eftersom vi har så bra med utrymme för isolation på jouravdelningen.

Samtidigt finns beredskap för att öppna en avdelning till. En pandemiavdelning, som kan tas i bruk om läget förvärras.

- Det kan vi göra på en dag. Också kommunerna kan öppna egna avdelningar. En i Vasa, en i Jakobstad och en i södra delen av landskapet.

Inte full bemanning ännu, men snart

Vasa centralsjukhus beredskapsgrupp höll möte på måndagen och diskuterade bland annat behovet av att öppna en andra avdelning.

- Men nu ser det ut som om ett par patienter kan skickas hem, så än så länge klarar vi oss med endast jouravdelningen, säger Salonen.

Det som också underlättar är att sjukhuset närmar sig full bemanning efter en situation där många anställda suttit i karantän.

- Vi har fortfarande en del personal i karantän, men många har nu kommit tillbaka och för flera andra anställda slutar karantänen nu på fredag. Så då blir det genast bättre.

Flera smittade bland äldre som nyss fått vaccin

På måndagen rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt om nio nya coronafall. Fyra av fallen kom från Vasa, resten är enstaka fall från olika kommuner - Jakobstad, Malax, Korsnäs och Laihela, berättar Salonen.

En ljuspunkt, enligt Salonen, är att det under de senaste dagarna dykt upp färre fall orsakade av smittsammare virusvarianter.

De kända kedjorna i Närpes och Vörå har gett färre nya positiva fall än Salonen hade befarat.

- Så jag hoppas att läget blir bättre där.

Däremot har Salonen under den senaste tiden hört om flera fall där det gått så att en äldre person insjuknat i covid-19 trots att hen blivit vaccinerad.

- Tyvärr verkar det så att de fått smittan omkring en vecka efter vaccinsprutan och då har man inte hunnit utveckla ett tillräckligt bra skydd ännu.

Salonen kommer ihåg många liknande fall som inträffade under svininfluensapandemin 2009.

- Först två veckor efter vaccineringen börjar man ha ett effektivt skydd.

Diskussion om artikeln