Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Finland göra ett bättre VM än för två år sedan? Förbundskaptenen vill inte tala om medaljmålsättningar: ”I toppidrott är det små saker som avgör”

Från 2021
Uppdaterad 15.02.2021 19:15.
IIvo Niskanen visar upp sin VM-medalj.
Bildtext Iivo Niskanen tog ett brons i VM för två år sedan.
Bild: imago images / Eibner Europa/ All Over Press

Sexton finländska skidåkare är uttagna till VM i Oberstdorf och nästan alla har en distans spikad, men några målsättningar vill förbundskaptenen inte tala om. Jag är nöjd om vi presterar bra, om alla är i sin bästa form och gör säsongens bästa insatser, säger Teemu Pasanen.

Det var en väntad finländsk VM-trupp som presenterades på måndagen. Iivo Niskanen är det största medaljhoppet och på damsidan är Krista Pärmäkoski det starkaste kortet.

Niskanen laddar för fullt för 50 kilometer klassiskt som avgörs under den sista VM-dagen. I VM för två år sedan blev Niskanen Finlands enda medaljör då han tog brons på 15 kilometer klassiskt.

Men finns det andra potentiella medaljkandidater bakom Niskanen? Förbundskaptenen Teemu Pasanen väljer åtminstone att inte lägga upp någon specifik målsättning inför VM.

– Det känns lite gammaldags att sätta någon siffra, vi går in för att kämpa och vi vet på vilka distanser vi har goda chanser. I toppidrott är det små saker som avgör, man kan vara fyra i en tävling och i folkets ögon har man misslyckats.

– Jag är nöjd om vi presterar bra, om alla är i sin bästa form och gör säsongens bästa insatser. Det räcker så långt det räcker, säger Pasanen.

Teemu Pasanen pustar.
Bildtext Teemu Pasanen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Roponen tävlar på fristilsmilen

Åtta herrar och lika många damer är uttagna, och i truppen finns också Riitta-Liisa Roponen. Hon säkrade sin VM-plats efter FM-guldet på 10 kilometer fritt i lördags. Den distansen kommer hon också att åka i VM.

– 10 kilometer i fristil är Riitta-Liisas distans. Hon har också gjort bra resultat mot internationellt motstånd på den distansen den här säsongen. I Falun visade hon att hon är en av våra fyra bästa fristilsåkare, säger förbundskaptenen Teemu Pasanen.

Roponen aspirerar också på en plats i stafettlaget där Krista Pärmäkoski i nuläget är den enda självskrivna åkaren då Kerttu Niskanen är skadad.

– Kerttu skulle ha varit en av våra bästa åkare, men vi kommer att få ihop en bra kvartett. Vi är i en ny situation och andra måste höja sin nivå, säger Pasanen.

Riitta-Liisa Roponen under FM 2021.
Bildtext Riitta-Liisa Roponen är uttagen till VM.
Bild: Lehtikuva

Inga JVM-medaljörer i laget

Nästan alla åkare kan vara säkra på att de har åtminstone en distans att åka, men för Lauri Lepistö är det fortfarande osäkert om han kommer att tävla.

– I det här läget måste vi se till att vi har tillräckligt många åkare. För Lauris del är ingen distans ännu spikad men han är första reserv i sprinten, säger Pasanen.

I junior-VM förra veckan gjorde både Niilo Moilanen och Alexander Ståhlberg succé. Moilanen tog guld i sprinten och silver i stafett, medan Ståhlberg kammade hem silver på 10 kilometer och i stafett samt ett brons i masstarten.

Pasanen diskuterade också VM med de båda stortalangerna och deras tränare.

– De bestämde själva att det ännu inte var läge att tävla i senior-VM. Moilanen tävlade ju också i FM i Pyhäjärvi och där såg man att det fortfarande är en nivåskillnad, säger han.

Källor: Yle Urheilu, STT

Diskussion om artikeln