Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vattenläcka gav dramatiskt slut på personalpremiären av Sherlock Holmes på ÅST – stora mängder vatten rann genom hela husets våningar ända till källaren

Från 2021
Åbo Svenska Teaterin pääovet
Bildtext Stora mängder vatten rann genom hela teaterhuset då ett rör sprang läck på fjärde våningen.
Bild: Petra Ristola / Yle

Personalpremiären av Ken Ludwigs Baskerville - ett fall för Sherlock Holmes fick ett mycket dramatiskt slut på Åbo Svenska Teater i lördags, då ett gammalt vattenrör sprang läck. Vattenläckan påverkade också klädföretagare i huset.

Det var ett gammalt vattenrör i koppar som orsakade vattenläckan i teaterhusets fjärde våning på Eriksgatans sida av huset. Stora mängder vatten rann genom golv, via tak och väggar och genom hela husets våningar ända till källaren.

För tillfället ser det ändå ut som att de kulturhistoriskt värdefulla utrymmena och till exempel takmålningarna har klarat sig oskadda.

Vattenläckan påverkar inte föreställningsverksamheten, som beräknas komma igång så fort coronarestriktionerna lättar.

På tisdag påbörjas en noggrannare kartläggning där vattenskadornas omfattning undersöks.

Åbo Svenska Teater är med sina 182 år Finlands äldsta teater. Teaterhuset ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi.

På scenen övar Jerry Wahlforss, Amanda Nyman och Daniela Franzell.
Bildtext Som det ser ut nu, borde ändå föreställningarna av Sherlock Holmes kunna spelas som normalt då coronarestriktionerna lättar.
Bild: Lotta Green

Klädföretagare möttes av genomblöta kläder på söndagen

För Korpoföretagaren Virpi Kostiainen, som driver en klädaffär i Åbo Svenska Teaters byggnad, var det en mindre trevlig överraskning som mötte henne när hon kom till jobbet på söndagen.

- Visst var det en chock till en början då vi gick ner till nedersta våningen och upptäckte att vårt klädlager var fyllt av vatten, säger Kostiainen.

Kostiainen öppnade affären i Åbo centrum i slutet av fjolåret som en pop-up butik och därför förvarades en stor del av kläderna i papplådor, som lätt suger till sig vatten.

- En stor del av kläderna är nu förstörda. Jag vet ännu inte vad det betyder och om en del plagg går att rädda. Först måste jag diskutera saken med försäkringsbolaget, säger Kostiainen.

Efter fjolårets pop-up butik har Kostiainen bestämt sig för att hon fortsätter med butiken i Åbo centrum det här året till slut. Hon räknar med att kunna öppna butiken igen senast till veckoslutet.

Diskussion om artikeln