Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovanligt kallt väder drar över södra och centrala USA – seriekrockar och elavbrott i Texas, Biden utlyste nödläge i delstaten

Från 2021
Uppdaterad 16.02.2021 14:55.
Snöoväder på flygplats i Tennessee
Bildtext Vid Nashville i Tennessee är flyg försenade och inställda grund av ovädret.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kalla vindar, is och snö. Ett ovanligt kallt vinterväder drar över de centrala och sydliga delarna av USA. I delstaten Texas sjönk temperaturen på sina håll till rekordlåga minus 22 grader.

Det är arktiska vindar som för med sig kylig luft till de kölddrabbade områdena i centrala och sydliga USA.

Vinterstormen har gett upphov till stormvarningar i hela Texas. President Joe Biden har utlyst nödläge vilket möjliggör federal hjälp i delstaten.

Kallaste vädret på decennier

Temperaturen rörde sig mellan minus 2 och minus 22 grader celsius på måndagen. Det är flera decennier sedan det senast var så här kallt i Texas, närmare bestämt i december 1989. Det kalla vädret håller i sig under veckan och man räknar med uppemot 30 centimeter snö.

Här kan du se videor från Texas (video: Yle Uutiset)

Ovanligt kallt vinterväder pinar Texas - Spela upp på Arenan

Vanligtvis brukar temperaturen röra sig mellan 15 och 23 plusgrader, och när det är som kallast brukar temperaturen bara sjunka strax under noll grader.

Flera hushåll utan el

På måndag var totalt 4,7 miljoner Texaskunder utan el, men under dagen fick uppskattningsvis 2,6 miljoner tillbaka elen.

Långa perioder utan el kan få allvarliga konsekvenser för Texasbor och näringar som inte är vana vid den brutala kylan. Myndigheter i delstaten har varnat för att människor kan dö av hypotermi och kolmonoxidförgiftning ifall de använder generatorer på fel sätt.

Det snöiga och isiga väglaget har å sin sida resulterat i seriekrockar och andra trafikolyckor. Förra veckan förolyckades sex personer i en stor seriekrock med hundra bilar nära Fort Worth.

Trafikolycka i Fort Worth pga snöoväder.
Bildtext Också tung trafik var involverad i seriekrocken i Fort Worth. Staden ligger nära Dallas.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Texas och även andra delstater har flyg ställts in och flygplatser stängts.

Kylan kommer sannolikt få ekonomiska följder för jordbruksnäringen i delstaten. Man uppskattar att vädret kan ge upphov till förluster på en miljard dollar.

Även energiindustrin påverkas av ovädret. Delstaten, som är en av landet största producenter av råolja, har varit tvungen att tillfälligt köra ner eller åtminstone minska produktionen vid oljeraffinaderier.

150 miljoner amerikaner berörs

Utöver Texas har också bland annat Alabama, Oregon, Oklahoma, Kansas, Kentucky och Mississippi drabbats hårt av kylan. Man räknar med uppemot 30 centimeter snö på sina håll i centrala och nordöstliga USA.

Över 150 miljoner amerikaner bor i områden som berörs av varningar som kopplas till vinterstormarna, uppger den statliga vädermyndigheten National Weather Service.

Florida verkar ändå skonas från kylan och är fortsättningsvis det varmaste området på fastlandet. Där ligger temperaturen på 27 grader.

Källor: Washington post, Reuters, AFP, Yle, BBC

Diskussion om artikeln