Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO ger grönt ljus för Astra Zenecas coronavaccin

Från 2021
Uppdaterad 15.02.2021 22:58.
En person i vita skyddshandlas håller i ett munskydd med WHO:s logo.
Bild: Kaan Baytur / Alamy / All Over Press

Världshälsoorganisationen WHO gav på måndagen ett globalt så kallat nödgodkännande åt Astra Zenecas coronavaccin. Det innebär att man nu kan börja distribuera vaccinet till fattigare länder.

Enligt WHO uppfyller vaccinet de nödvändiga kriterierna för att klassas som säkert.

Det här är det andra vaccinet att få WHO:s godkännande, sedan tidigare rekommenderar organisationen Pfizer-Biontechs vaccin.

WHO:s godkännandet hjälper fattiga länder som inte skulle ha tillräckliga resurser för att godkänna mediciner mot nya sjukdomar så som covid-19. I annat skulle invånarna i länderna sannolikt bli tvungna att vänta länge på att vaccinet godkänns.

"Länder som inte har haft någon tillgång till vaccin fram tills nu kommer äntligen att kunna börja vaccinera sin vårdpersonal och population som är i riskzonen, vilket bidrar till Covax mål att nå en rättvis vaccindistribution", uppger Mariângela Simão vid WHO.

Covax är ett globalt program som ämnar upphandla och transportera vacciner rättvist runtom i världen, oberoende av ett lands välstånd.

Doser skickas till 145 länder

Vaccindoserna produceras i Indien och Sydkorea. Den första distributionsvågen skickas i slutet av februari och kommer att bestå till största delen av just Astra Zenecas vaccin. Då skeppas totalt 337,2 miljoner doser av de två godkända coronavaccinerna iväg till behövande länder.

Målet är att skicka tillräckligt många doser till runt 145 länder, så att 3,3 procent av deras kollektiva population skulle vara vaccinerade i mitten av 2021.

Coronaläget något lugnare - men inte över

Coronaläget är något lugnare i världen. Antalet coronavirusfall har minskat för femte veckan i rad. Men än kan vi inte pusta ut, varnar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Elden har inte slocknat, men vi har minskat dess omfattning. Om vi slutar kämpa mot den på någon front, så kommer den att blossa upp igen", säger han.

Källor: WHO, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln