Vi bygger muren till trädgården av gamla brända tegelstenar – rena rama lyxmaterialet

Det blir lecablock i bottnen, gammalt tegel i mitten och sist toppar vi hela muren med mossiga nocktegel och återvunna enkupiga tegelpannor.
Grunden av betong och armeringsjärn har torkat och nu är det dags att börja bygga uppåt.
På den gjutna grundplattan murar vi ett varv med lecablock. Lecablock består av små lecakulor eller lättklinkerkulor.
Lättklinkerkulorna är gjorda av en kalkfattig lera, sand och vatten i en roterande brännugn. Vid bränningen sker en gasbildning vilket i sin tur gör att kulorna får ett hårt skal och blir porösa inuti.
Det bästa med lecablock, förutom att de är lätta är att de inte suger åt sig fukt. Därför är perfekta att placera närmast den fuktiga marken.
Vi radar ut och passar in lecablocken på grunden innan vi börjar mura. Vi använder vanligt murbruk både till leca och till teglen.
Jobbet blir lättare med betongblandare
Det finns en uppsjö av olika typer av murbruk i handeln, men i princip består alla av sand och någon typ av bindemedel.
Förr blandade man ofta bruket själv i en betongblandare med rätt mängd sand, cement och vatten. Det kan man naturligtvis fortfarande göra, men torrbruk är lite smidigare.
Torrbruk är en färdig pulverblandning och man behöver endast tillsätta rätt mängd vatten och blanda ordentligt.
Många murbruk är frätande så det är viktigt ha handskar på händerna och skydda ögonen.
Det går att blanda små mängder bruk i t.ex. en skottkärra men för att få bruket att riktigt bra är en betongblandare att föredra.
I lecablocken finns skåror för armeringsjärn. Armeringsjärnen och murbruket binder ihop lecablocken. Det är bra att göra varvet med lecablock lite bredare än den del som görs av tegel - det blir både stadigt och snyggt.
Gamla tegelstenar är ett lyxigt byggmaterial
Tegelstenarna är återvunna från olika rivningsprojekt. Tegelstenar som skall vara utomhus i regn och rusk behöver vara hårt brända för att hålla. Mjukt tegel drar åt sig fukt och kan frysa sönder på vintrarna.
Tegel som använts i den översta delen av skorstenar är oftast bra. Om man har tur och hittar tegel som är murat med lerbruk är det lätt att skrapa dem rena. Bruket på fasadtegel som oftast är murat med cementbaserat bruk sitter oftast väldigt hårt.
Har du turen att hitta gammalt, rengjort, hårdbränt tegel har du kommit över ett riktigt lyxigt byggmaterial.
Teglen muras i så kallade förband, det betyder att de muras på varandra på ett sätt som gör att de binder varandra och så att det ser ut på ett visst sätt. Vårt sätt kallas löpförband med en halv stens förskjutning.
Den del som kommer mot mitten där grinden skall sättas fast muras till en pelare med två stenar jämt med varandra, liggande och nästa varv två stenar liggande men tvärs över de föregående.
Vi sätter också in ett armeringsjärn i fogen mellan stolpdelen och den del som muras med "halvstens-förskjutningsmetoden". På det översta varvet placerar vi tegelstenarna tvärs över de andra.
Den här översta raden tegelstenar kommer alltså att sticka ut över de undre teglen. Det blir en snygg avslutning och en bred och bra kant för de enkupiga takpannorna att ligga på. Takpannorna blir som ett skyddande, dekorativt tak högst upp på muren.
För att takpannorna också skall få en lutning och ligga bra avslutar vi med ännu en rad tegelstenar, som vi tog bort en kil i kanten ur.
Var på kanten man placerar den sista tegelraden beror på åt vilket håll man vill att takpannorna skall luta. Vi fyllde upp med murbruk ovanpå den sista tegelraden och tryckte fast takpannorna.
För att bruket skall suga fast ordentligt i takpannorna är det bra att väta dem lite innan de sätts fast med murbruk, det samma gäller också tegelstenarna.
Att mura tillsammans är bäst
Också till en relativt liten mur som vår går åt en hel del tegel och att putsa gamla tegelstenar är ett arbete i sig.
En mur med enkla stenar ser större och stabilare ut om man gör en sockel nedtill, gör stolpdelar lite grövre och avslutar med tvärliggande utstickande tegelstenar.
Mitt bästa tips är att skaffa sig en kompis innan man påbörjar ett murningsprojekt. För när flera hundra tegelstenar skall muras på en solig dag hinner man med en kaffepaus bara om man är två.