Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pelosi: Oberoende kommission ska utreda stormningen av Capitolium

Från 2021
Uppdaterad 16.02.2021 14:58.
Representanthusets talman Nancy Pelosi fotograferad under en presskonferens den 11 februari.
Bildtext Representanthusets talman Nancy Pelosi fotograferad under en presskonferens den 11 februari.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s representanthus har nu planer på att inrätta en partiöverskridande, utomstående kommission som ska utreda stormningen av Capitolium den 6 januari. Förslaget kommer från representanthusets demokratiska talman, men får medhåll också bland republikanska politiker.

I ett brev till demokratiska kolleger jämför Pelosi den tilltänkta kommissionen med den som granskade 11 september-attackerna 2001. Den kommissionens arbete pågick i 15 månader och resulterade i en rapport på 585 sidor.

Enligt Pelosi ska den nu aktuella kommissionen "utreda och rapportera om fakta och orsaker kopplade till den inhemska terrorattacken mot Förenta staternas Capitoliumbyggnad den 6 januari 2021”. Enligt henne behövs den för att "skydda vår säkerhet".

Bildandet av en kommission av det här slaget, som skulle få möjligast officiell status, förutsätter lagstiftning och gärna också bifall från republikaner i båda kamrarna.

Också republikaner vill se en oberoende utredning

Nu verkar förslaget om en oberoende, utomstående utredning få stöd också bland senatorer som röstade för att fria ex-presidenten Donald Trump från anklagelserna om anstiftan till uppror under den senaste riksrättsprocessen mot honom.

Senator Lindsey Graham, som profilerat sig som en av Trumps lojalaste anhängare, gav en intervju till Fox News där han sa att det behövs en kommission som utreder stormningen.

– Vi behöver en 9/11-kommission för att utreda vad som hände och för att se till att det aldrig händer igen, sa Graham.

Det trots att Graham tillhör dem som anser att Trump har en central roll att spela i kampanjen inför mellanårsvalet 2022 och som har sagt sig gärna samarbeta med Trump också i framtiden.

Säkerheten kring Capitolium måste skärpas

Det pågår andra utredningar kring stormningen som bäst. Bland annat en granskning som leds av den pensionerade generalen Russel Honoré och som syftar till att förbättra säkerhetsarrangemangen kring Capitolium.

"De senaste veckorna har general Honoré utvärderat våra säkerhetsbehov genom att granska vad som hände den 6 januari och hur vi kan säkra att det här inte händer igen", skriver Pelosi.

Enligt henne visar Honorés granskning redan nu att det behövs en kommission som utreder händelserna grundligt och att det också behövs extra pengar för att utöka säkerheten kring kongressbyggnaden.

Källor: AP, AFP, Washington Post

Diskussion om artikeln