Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irak: Dödlig raketattack mot flygplatsen i Erbil och mot den USA-ledda basen där – shiamilis misstänks för anfallet

Från 2021
Raketattacken mot USA-basen i Erbil resulterade också i en hel del glassplitter på den civila flygplatsen.
Bildtext Raketattacken mot USA-ledda flygbasen i Erbil resulterade också i en hel del glassplitter på den civila flygplatsen.
Bild: EPA-EFE/GAILAN HAJI

Flygplatsen, eller snarare den USA-ledda militärbasen i anslutning till flygplatsen i Erbil i norra Irak, utsattes för en raketattack på måndag kväll. Minst en person dödades och flera skadades. USA:s utrikesminister Antony Blinken uttrycker vrede över attacken.

Attacken i irakiska Kurdistans huvudstad på måndag kväll beskrivs som den värsta attacken mot den USA-ledda militäralliansen i Irak på nästan ett år.

Åtminstone en utländsk civilanställd dödades i raketanfallet och minst fem personer skadades, bland dem en amerikansk soldat.

Nyhetsbyrån AFP uppger att ett par raketer också slog ner i bostadsområden i utkanterna av Erbil och att några civila sårades.

Sedan Irak förklarade seger över terrororganisationen IS i slutet av 2017, har den USA-ledda koalitionen krympt och består nu av ungefär 3 500 soldater, 2 500 av dem amerikaner. Av dem är största delen koncentrerade till militärkomplexet intill flygplatsen i Erbil, enligt AFP.

Shiamiliser tar på sig attacken

En shiamilis som kallar sig Saraya Awliya al-Dam har redan hunnit ta på sig raketattacken i Erbil. Enligt gruppen riktade de sig mot "den amerikanska ockupationen" av Irak. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Gruppen beskrivs som en av flera shiamuslimska milisgrupper i Irak, med kopplingar till Iran.

Efter att den mäktige iranske militärkommendören Qasem Soleimani dödades i en amerikansk attack i Irak i januari 2020, befarades en fullskalig konfrontation med de här Iran-allierade milisgrupperna i Irak, men den uteblev. Mindre attacker har däremot förekommit regelbundet.

USA:s utrikesminister Antony Blinken är "rasande"

USA:s utrikesminister Antony Blinken kommenterade raketattacken i Erbil genom att lova att de som stod bakom den kommer att ställas till svars.

Enligt utrikesminister Antony Blinken är USA "rasande" över attacken.
Bildtext Enligt utrikesminister Antony Blinken är USA "rasande" över attacken.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Vi är rasande över dagens raketattack i irakiska Kurdistan. Jag har varit i kontakt med Kurdistans regionala premiärminister Masrour Barzani och diskuterat incidenten och lovat allt tänkbart stöd för att utreda den och ställa de skyldiga till svars, sade Blinken.

En del analytiker menar att det kan vara lättare sagt än gjort. De här shiitiska milisgrupperna åtnjuter stöd och skydd också bland allierade politiker i det irakiska parlamentet.

Källor: AFP, AP, The National