Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Distanslopp för damer - Eckhoff har chans att knipa ett tredje individuellt guld

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i skidskytte, damernas normaldistans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I skidskytte-VM står i dag damernas distanslopp på 15 km på programmet. Tiril Eckhoff är det stora namnet i skidskytte VM så här långt, tre starter, tre guld. Håller formen i sig för Eckhoff? För de finländska damerna är det sista chansen att jaga topplaceringar.

Tiril Eckhoff har varit i kanonform under VM. Förutom tre VM-guld har hon nu också tagit över ledningen i totalcupen. Efter besvikelserna i VM i fjol har hon nu verkligen fått revansch och kan samtidigt också bli historisk.

Vinner hon distansloppet idag sällar hon sig till den lilla skara åkare som lyckats vinna tre VM guld i ett och samma mästerskap. Den bedriften har Laura Dahlmeier (2017), Liv-Grete Poiré (2004) och Olena Zubrilova (1999). Men i distansloppet får Eckhoff tänja sig till det yttersta för att knipa segern. Säsongens tidigare distanslopp har resulterat i en 67:e och en 18:e plats för norskan.

Regerande OS-mästaren Hanna Öberg, regerande världsmästaren Dorothea Wierer, VM-tvåan från ifjol Vanessa Hinz, Lisa Theresa Hauser, Julia Simon, Anais Chevalier kommer att utmana Eckhoff på distansen. Även Eckhoffs landsmaninna, fjolårets VM-drottning Marte Olsbu Røiseland är garanterat medaljhungrig efter att de två första loppen varit lite av en besvikelse för henne.

Liksom alltid i distanslopp är skyttet väldigt avgörande då bommar bestraffas med straffminuter. Den som lyckas skjuta fullt brukar hitta sig högt uppe i resultatlistorna och där finns chansen till överraskningar.

För de finska damerna är det lite av sista chansen att få till det i de individuella tävlingarna i VM. Lyckas man inte idag blir det heller ingen masstart och därmed skulle damernas VM vara över i de individuella loppen. Mari Eder har visat att skyttet stundvis har fungerat och att farten i spåret skulle räcka till att vara med i kampen om placeringar bland de tio främsta. Gör hon ett perfekt skytte kan hon överraska. Vi får inte glömma att hon var fyra i VM-distansen 2017!

De övriga finländarna i dagens distanslopp är Suvi Minkkinen, Venla Lehtonen och Erika Jänkä.

Damer distans kl.12.55 TV2 och Arenan

Programmet är inte längre tillgängligt
VM i skidskytte, damernas normaldistans (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln