Är traditionell reklam föråldrad? Företagets värderingar och kundernas data blir allt viktigare
Är det slut på traditionell reklam? Ska vi bara förvänta oss att vår telefon visar oss reklam på sådant vi pratar om hemma i vardagsrummet?

Företag stjäl din data för att göra fantasilös reklam - är du okej med det?
Både nyare reklam i sociala medier och traditionell reklam i tv och tidningar har sina utmaningar, men det finns också fördelar med de olika typerna av reklam.
Kristina Heinonen som är professor i marknadsföring på Hanken tror inte att riktad reklam på sociala medier är den enda lösningen.
Värderingar viktigt för kunderna
Reklam har förändrats under de senaste åren, men grunden är fortfarande densamma: det är viktigt med ett bra innehåll och reklamen spelar ofta på känslor eller humor.
- Reklamen ska ge värde åt konsumenten, kännas relevant och ge det man behöver. Kanske ger den rätt köpbeslut eller visar att man kan kombinera något med produkter som man redan har hemma. Reklamen ska kännas trovärdig och pålitlig, säger Kristina Heinonen.
En orsak till att företag rör sig bort från traditionell media är för att man vill få synlighet och visa att man finns på nätet och sociala medier där människorna är.
Företagen måste också visa att de hänger med i vad som händer i världen och vad konsumenterna vill ha.
Enligt en undersökning från 2018 köper två tredjedelar av konsumenterna produkter baserat på företagets värderingar. Ungefär hälften tycker att företag har bättre chans att förändra världen än politiker.
- Företag måste ta ställning till vilken typ av företag de är. Till exempel måste de ta stark ställning för och emot i stora frågor. Då belönar konsumenten företaget, säger Riikka-Maria Lemminki som är vd på Marketing Finland.
Bland annat tar företag ställning för Black lives matter-rörelsen genom att donera pengar.
Företag brukar också samarbeta med olika pridefestivaler. Till exempel brukar företag ändra färger på sina logon i samarbete med Helsinki pride.
Riktad reklam på internet är inte problemfritt
Det kan kännas som att riktad reklam gör att man når exakt de man vill nå. Men är det faktiskt så?
Riikka-Maria Lemminki säger att det också finns problem med riktad reklam på sociala medier.
- Det kan ju vara så att någon är gravid och sen får de ett missfall och nästa dag visas massa bebisreklam för personen. Det är ju inte bra.
En annan grej kan vara att du sökt efter en resa och åker iväg, men när du kommer hem får du fortfarande reklamen. För konsumenten kanske det inte är så relevant.
Det här kan leda till att konsumenten tar i bruk adblockers, vilket gör att reklam online inte längre visas för personen.
Förutom att vi då tycker att reklamen blir jobbig eller upprepande så undrar Kristina Heionen om det finns ett värde i att få reklam för sådant vi redan har?
Dessutom tycker Heinonen att man som konsument ska vara kritisk till varifrån företagen får sin data.
- Det är en utmaning med GDPR och hur man använder det, konsumenterna ska vara kritiska. Man kan tänka efter: “Nu får jag den här reklamen, vad har jag gjort, varifrån kommer den? Varför ser reklamen ut så här för mig och inte för andra?” Personligen försöker jag att inte trycka på reklamen. Jag borde ju få någonting ut av det att jag delar informationen.
Hon tycker att vi som konsumenter ska förstå att vi har mycket makt i hur vi beter oss och hur mycket vi klickar på reklam online eftersom det kan ge ens data vidare.
Inte slutet för traditionell reklam
Kristina Heinonen tror att det finns en tid och en plats för TV-reklamen och tidningarnas reklam. TV- program har reklam på bästa sändningstid, men de skulle kunna utnyttja det bättre.
- Tv-reklam uppfyller inte riktigt de möjligheter de har. Reklamen skulle kunna försöka kopplas till innehållet som visas.
Riikka-Maria Lemminki säger att traditionell reklam inte har föråldrats, utan att det bara har nya former. Reklam med ljud är fortfarande viktigt.
- Ljudet är fortfarande viktigt för ett brand. Om man kollar på tv så kanske man går till kylen eller kollar på telefonen. Då ser man inte tvn, men man hör ljudet.
Ibland kan det dessutom vara bättre om man vill nå en specifik kundgrupp att fundera på om man vill annonsera ute på stan där en specifik grupp befinner sig eller om man vill försöka hitta något ställe på internet där den gruppen finns. Internet är inte så homogent som vi tänker oss utan på Tiktok och Instagram finns ju många olika åldersgrupper och typer av personer.
Kristina Heinonen säger också att man kan skräddarsy på sina sociala medier, men att det inte alltid fungerar.
- Det finns en risk att man tänker att alla i en viss åldern är intresserad av någonting specifikt. En demografisk kategorisering av konsumenter fungerar inte heller. Alla på Facebook är inte likadana bara för att de rör sig på samma ställe.
Vi behöver inte reklam på samma sätt som förr
I dag har vi ändå ett mycket större utbud av både produkter och reklam och kan själva också söka information och basera våra beslut på det.
- Vi är mer informerade i dag jämfört med på till exempel 80-talet. Informationen vi fick var från tv och tidningar och broschyrer. Man är mer aktiv idag och söker själv då man är intresserad av specifika produkter. Inspiration kan man få från reklam, säger Heinonen.
Kristina Heinonen tror ändå inte att reklam kommer att försvinna någonstans eller att vi kommer att gå i en viss riktning när det gäller marknadsföringskanal.
- Jag tror det snarare handlar om att kombinera och komplettera än att gå i en viss riktning. Det finns fördelar och nackdelar med alla kanaler.