Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Vila i frid” istället för ett hejdå – språkpodden vill höra din bästa felsägning

Från 2021
Jens och Jenny står mot en grön bakgrund - med pratbubblor som säger "Ni ska liksom dethäran typ bara skriva till oss".
Bildtext Språkpodden Näst sista ordet samlar in berättelser på ord folk sagt fel under en presentation - eller utfyllnadsord som personen som hållit i föredrag inte kunna sluta säga.
Bild: Eva Lingon

Det är inte lätt att prata framför publik. Har du själv fått hjärnsläpp och sagt något märkligt under ett föredrag - eller kanske suttit i publiken och följt med en talare som sagt något märkligt? Språkpodden Näst sista ordet vill höra din berättelse!

Alla har vi någon gång suttit i en föreläsningssal, i kyrkan eller på ett föredrag och hakat upp oss på något talaren sagt.

Vigseltalet där brudens far fått för sig att det heter ’erinEra sig’ (inte ’erinra sig’) och hinner använda uttrycket femton gånger i sitt tal till brudparet.

Eller någon som stolt berättar hur den börjat måla som hobby och lagt upp ett "stille-ben" där hemma.

Hör av dig till oss!

Har du eventuellt egna erfarenheter av att ha använt ett ord helt fel i offentligheten, eller av att ha fått hjärnsläpp när du hållit tal?

Att lära sig hålla tal och uppträda inför publik är lite som att lära sig köra bil: det finns en massa detaljer och aspekter att hålla reda på, och det går omöjligt att lära sig precis allt med en gång.

Näst sista ordet försöker sammanställa en checklista för dig som vill lära dig hålla tal, föreläsa eller presentera en idé eller en produkt.

Nu vill vi ta del av klaver ni trampat i och favoritsaker ni irriterar er på hos offentliga talare.

Och eftersom Jens och Jenny inte vill vara sämre kommer vi givetvis att generöst dela med oss av våra egna tillkortakommanden.

Du får vara fullständigt anonym, men ditt svar kan läsas upp och publiceras på webben i redigerad form.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln