Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko utvidgar attackerna mot medier och människorättsorganisationer

Från 2021
Demonstranter i Minsk bär svart-röda flaggor.
Bildtext Demonstrationerna i Belarus har fortsatt i ett halvt år.
Bild: EPA

Myndigheterna i Belarus har ytterligare trappat upp sina förföljelser av oppositionen. Under tisdagen har polisen genomfört husrannsakningar mot journalister och människorättsaktivister i flera städer.

Polisen har bland annat slagit till mot det belarusiska journalistförbundet BAJ. Polisen har sökt igenom BAJ:s kontor och beslagtagit utrustning, medlemsregister och andra dokument.

En liknande polisoperation genomfördes också mot Belarus kändastemänniskorättsorganisation Viasna-96.

BAJ:s ordförande, pressekreterare, jurist och över 20 andra personer greps i alla fall tillfälligt under tisdagens polisoperation.

Enligt myndigheterna utreder polisen misstankar om brott mot strafflagens paragraf 342, det vill säga "förberedelser och organisering av handlingar som strider mot den allmänna ordningen".

Enligt myndigheterna har Viasna finansierat demonstrationerna mot Belarus ledare Aleksandr Lukasjenkos styre.

– Som en del av en preliminär utredning för att fastslå fakta om finansieringen av protesterna har utredarna inlett genomsökningar av organisationer som kallar sig försvarare av mänskliga rättigheter, uppger den belarusiska åklagarmyndigheten.

Attack mot pressfriheten

Internationella journalistfederationen IFJ fördömer operationen som en flagrant attack mot pressfriheten.

– Vi kräver att Lukasjenkos regering en gång för alla upphör med sina förföljelser av pressen. Vi uppmanar alla internationella organisationer till strikta åtgärder för att skydda pressfriheten i Belarus, skriver IFJ:s ordförande Younes Mjahed i ett pressmeddelande.

Den belarusiska oppositionen anser att Lukasjenko borde leta i de egna leden ifall han vill hitta kriminella.

– De jagar ”kriminella” bland dem som hjälper politiska fångar och dem som skriver om belarusiernas kamp för frihet, skriver exil-oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

– Men vill de jaga kriminella borde de undersöka kravallpolisen, inrikesministeriets specialavdelning och alla andra som bär ansvaret för förtrycket, tillägger hon.

Lukasjenko utlyser seger

Efter höstens massdemonstrationer har Lukasjenko stegvis på nytt stärkt sitt grepp om makten. Tusentals människor har gripits och minst fyra har dödats under demonstrationerna.

Förra veckan sa Lukasjenko i ett tal att Belarus besegrat ett utländskt försök att största hans regering.

Samtidigt har Lukasjenkos styre fortsatt att slå till mot obundna medier och organisationer. Sedan demonstrationernas början har över 470 journalister gripits och flera av dem hotas av långa fängelsestraff.

Tisdagens operationer är ytterligare ett steg i riktning mot att strypa rapporteringen om demonstrationer och polisvåld i landet.

Samtidigt som polisen bröt sig in i kontor och lägenheter återupptogs rättegången mot två journalister som är åtalade för att ha direktrapporterat från demonstrationerna mot Lukasjenko.

Enligt åklagaren har också de förberett och organiserat handlingar som strider mot den allmänna ordningen.

De två kvinnorna, Jekaterina Bachvalova och Darja Tjultsova, hotas av tre års fängelse och höga böter om de fälls.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln