Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hanna Öbergs slarvskott avgjorde VM-duellen i distansloppet – skrällvinnaren Markéta Davidová hann bli nervös när hon sköt för guld

Från 2021
Uppdaterad 16.02.2021 15:16.
Marketa Davidova i VM.
Bildtext Markéta Davidová fick allt att stämma i Pokljuka. Här har hon silvermedaljören Hanna Öberg i släptåg.
Bild: EPA

Svenska medier har målats med oroliga rubriker om Hanna Öberg. I distansloppet kom ändå en ny, svensk VM-framgång i Pokljuka. För det finländska laget fortsätter det blytunga mästerskapet.

Distansloppen i mästerskapen har varit en medaljautomat för Hanna Öberg flera gånger om. OS i Pyeongchang och VM i Östersund gav guld på den längsta sträckan för skidskyttedamerna.

I årets VM-distans i Pokljuka slutade det med ett silver för svenskan. En bom i andra liggande skyttet förvandlade guldet till silver – ett slarvskott, säger Öberg.

– Jag grämer mig över bommen. Jag släppte bara iväg det skottet. I övrigt hade jag nitton jättebra skott, säger Öberg i SVT:s intervju.

Utan den missen hade det blivit seger. Nu landar guldet i stället hos skrällen Markéta Davidová – tjeckiskans första individuella medalj i ett mästerskap.

Davidová var den enda bland de tjugo första som sköt fullt. En god grund om man vill ta sin andra seger någonsin på världscupnivå.

– Jag hade en hel del tur på vallen. Alla skott prickade inte mitt i prick. Jag var lugn inför det sista skyttet, men när jag hade träffat nitton skott hann jag tänka att jag måste träffa, säger en väldigt glad Davidová i segerintervjun.

"Osäker på formen"

För Öberg blev det en revansch efter två tyngre tävlingar. Sprint och jaktstart gick inte som svenskan hade tänkt sig.

I svenska medier har det spridits oro om Öbergs form. Nu gav hon svar på tal.

– Jag har varit osäker på formen, men i dag fungerade det. Det var en jättestor skillnad och nu kände jag igen mig själv igen. Jag har släppt besvikelserna i de tidigare tävlingarna. Man behöver inte vara orolig för mig, säger Öberg.

Tungt för finländskorna

Det finns däremot anledning att känna oro för var finländskt skidskytte står. Än en gång körde finländskorna om placeringar långt bak i fältet.

Största hoppet Mari Eder var borta ganska omgående. I det andra skyttet kom tre bommar och där var dagen förstörd för Eder.

– Bommarna var nära att träffa, men det behövs väl ännu noggrannare avfyrande. Efter det skyttet var tävlingen paketerad, säger Eder.

Hon missade totalt fyra skott och blev 44:e i tävlingen – knappt fem minuter efter segraren från Tjeckien. Med det var hon ändå bästa finländska.

– Kroppen är inte slag just nu, säger Eder.

Suvi Minkkinen och Erika Jänkä tog sig i mål, medan Venla Lehtonen bröt tidigt.

Skidskytte-VM fortsätter med herrarnas distanslopp på onsdag.

VM i skidskytte:

Damernas distans:
1. Markéta Davidová, Tjeckien 42.27,7 (0)
2. Hanna Öberg, Sverige + 27,9 (1)
3. Ingrid Landmark Tandrevold, Norge + 1.04,0 (1)
4. Lisa Therese Hauser, Österrike + 1.52,2 (2)
5. Svetlana Mironova, RBU + 2.05,8 (2)
6. Selina Gasparin, Schweiz + 2.09,6 (2)

44. Mari Eder, Finland + 4.57,5 (4)
57. Suvi Minkkinen, Finland + 6.02,7 (3)
81. Erika Jänkä, Finland + 8.48,4 (3)

Venla Lehtonen avbröt.