Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkoreanska hackare försökte stjäla Pfizers vaccindata

Från 2021
Nordkoreas flagga vajar över allt färre beskickningar eftersom Nordkorea har stängt eller tvingats stänga många ambassader världen runt
Bildtext Hackare under nordkoreansk flagg har försökt stjäla coronavaccindata. Det är oklart om det har lyckats.

Sydkoreas säkerhetstjänst har upptäckt att flera läkemedelsbolag har utsatts för intrångsförsök från Nordkorea.

Det digitala spionaget har ökat under coronapandemin.

Hackargrupper, uppbackade av den nordkoreanska staten, har gjort flera intrångsförsök mot hälsomyndigheter, vaccinforskare och läkemedelstillverkare.

Enligt den sydkoreanska säkerhetstjänsten har Nordkorea försökt stjäla den amerikanska coronavaccintillverkaren Pfizers data om coronavaccin och -behandlingar.

Ha Tae-Keung, en sydkoreansk parlamentariker och medlem i landets säkerhetsutskott, bekräftar att Pfizer hör till de drabbade.

– Det har förekommit försök att stjäla coronavaccin- och hälsovårdsteknologi, och Pfizer har hackats, säger han.

Ha Tae-Keung säger ändå inte när dataintrånget skedde eller om hackarna lyckades roffa åt sig material.

Officiellt inga coronafall i Nordkorea – men sanningen är förmodligen en helt annan

Nordkoreanska hackare försökte redan i fjol göra digitala inbrott hos andra hälsoföretag, bland dem vaccintillverkarna Johnson & Johnson, Astra Zeneca och Novavax.

Också sydkoreanska vaccinutvecklare har utsatts för nordkoreanska hackerattacker, men den sydkoreanska säkerhetstjänsten säger att försöken inte har lyckats.

Officiellt har Nordkorea hittills inte haft ett enda fall av coronavirussmitta.

Internationella hälsoexperter misstänker ändå att landet i själva verket hann få en utbredd epidemi innan gränserna stängdes för ungefär ett år sedan.

Nordkorea vill kanske sälja vaccinteknologi

Experterna tror ändå inte att landet vill komma åt vaccindata för att kunna vaccinera folket. Det är förmodligen pengar som ligger bakom.

Landets kassa är skral och vaccinteknologi kan säljas för dyra pengar, vilket kan vara ett välkommet tillskott i statskassan.

Nordkorea förväntas få två miljoner doser av Astra Zenecas coronavaccin inom några månader, så landet behöver inte ens nödvändigtvis fundera på att producera eget vaccin.

Källa: Reuters