I dag inleds rättegången om Forsbymordet – det ökade antalet omhändertagna tonåringar oroar barnombudsmannen
I dag inleds rättegången i Forsbyfallet där en 16-åring blev misshandlad till döds av jämnåriga. Det har uppstått många frågor kring myndigheternas roll i fallet. Polisen utreder barnskyddet och skolans roll i samband med tragedin.

Barnombudsmannen är oroad över det ökade antalet omhändertagna ungdomar
Men vilken myndighet ska ta ansvar och vad har en ungdom egentligen för rätt till stöd?
Enligt barnombudsman Elina Pekkarinen är det i första hand barnskyddet som är ansvarigt för barn som är omhändertagna, men de behöver absolut stöd av andra myndigheter.
– Barnskyddet kan inte på egen hand ta hand om barnen. Alla myndigheter som arbetar med barn och familjer måste samarbeta, säger Pekkarinen.
Och det finns gott om myndigheter som delar på ansvarsområden inom barnskyddet. Hur de borde samarbeta bättre har diskuterats länge, men aktualiserades pånytt på grund av mordet i Forsby.
Så här fördelas ansvarsområden och befogenheter i barnskyddet
I Forsbyfallet verkar samtliga stödnätverk ha brustit på samma gång
Den 16-åriga pojken som dödades i Forsby i december i fjol hade inte fått stöd från de myndigheter som ska hjälpa unga i svåra livssituationer, trots att han skulle ha behövt det.
Under sina sista veckor bodde pojken på ett barnhem. Ingen letade efter honom under ett helt veckoslut, fastän han inte hade återvänt till barnhemmet den fredagskväll då han dödades.
Pojkens föräldrar hade vädjat att man skulle leta efter pojken då han inte dök upp till en träff följande morgon.
Enligt barnskyddslagen ska barnskyddsanstalten utan dröjsmål anmäla ett barn försvunnet om hen inte dyker upp, vilket inte skett i Forsbyfallet.
Även skolans roll ifrågasätts. Offret hade i åratal lidit av mobbning och misshandel.
En granskning som Yle har genomfört visar att offret inte fått det stöd han hade behövt, speciellt under grundskolans lägre klasser och senare som klient hos barnskyddet.
Barnskyddet kom med i offrets liv först på slutrakan, efter åratal av misslyckanden från andra myndigheter.
Dödsfall på grund av våld har minskat, men antalet omhändertagna ökat
Barnombudsman Pekkarinen vill inte ta ställning till myndigheternas agerande i Forsbyfallet, men konstaterar att frågan om barnskydd och samarbete med olika myndigheter har varit ett hett diskussionsämne under hela 2000-talet.
– Vi har gjort mycket bra under de senaste tio åren. Dödsfall bland barn och tonåringar på grund av våld har minskat betydligt, säger Pekkarinen.
Samtidigt har antalet tonåringar i barnskydd och särskilt antalet omhändertagna ökat, vilket oroar Pekkarinen.
– Jag vet inte om vi har tillräckligt mycket kunskap och effektiva metoder att hjälpa eller ta hand om dem.
Polisen gick ut med vädjan om att göra mer för rymlingar
Föräldrar är ofta de enda som letar efter ungdomar som rymt från barnhemmet.
Polisen har gått ut med en ovanlig vädjan om att göra mer för de hundratals minderåriga som rymmer varje år med risk att själva begå eller utsättas för brott.
De flesta finns i huvudstadsregionen och många av dem som borde tas omhand av socialmyndigheter landar i ställer hos polisen.
I en kolumn i Hufvudstadsbladet efterlyser professor Mirjam Kalland ett särskilt mångprofessionellt team i huvudstadsregionen med enda uppgift att söka och hitta minderåriga rymlingar.
– Placerade eller adopterade barn som rymmer vill bli hittade, men letar myndigheterna lika mycket efter dem som föräldrar gör om deras barn försvinner från familjens hem? Är det lika viktigt att de blir hittade, frågade sig Mirjam Kalland.
Vid Justitieministeriet synar specialsakkunnig Saija Sambou förslaget.
– Förslaget är intressant, det tangerar Justitieministeriets pilotprojekt, som pågår i fyra städer just nu. Vi riktar in oss på unga som upprepar allvarliga, grova brott. För dem finns det ingen väg ut i dag, säger Sambou.
Projektet går ut på att varje minderårig med brottsbakgrund som kommer genom myndigheternas dörr via skolan, socialskyddet, barnskyddet eller polisen, får en egen socialarbetare och en erfarenhetsexpert (ifall hen går med på det), med liknande erfarenheter bakom sig.
Ministeriet ska överväga lagändringar
Anna Cantell-Forsbom, chef för barn- och ungdomsenheten vid Social- och hälsovårdsministeriet, säger att man ska se över om något i lagstiftningen behöver ändras.
Enligt Cantell-Forsblom måste man bli bättre på att sätta sig runt samma bord och dela information.
– Man gömmer sig ofta bakom sekretess, eller antar att någon annan borde ta ansvaret. Men i själva verket kan vem som helst som ser att ett barn eller en ungdom mår dåligt ingripa. Läraren, busschauffören, kompisar - ja, ansvaret ligger inte bara på en myndighet eller en person.
De tre minderåriga som misshandlade 16-åringen står åtalade för mord och rättegången inleds i dag i Helsingfors tingsrätt.