Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska Natoländer hoppas på nystart efter Trumperan – Stoltenberg: En unik chans att stärka de transatlantiska banden

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 12:07.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en digital presskonferens inför försvarsministermötet på onsdag och torsdag.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Efter en stormig period under USA:s president Trump strävar försvarsalliansen Nato efter att förnya sig. Vid det virtuella försvarsministermötet på onsdag och torsdag har de europeiska Natomedlemmarna möjlighet att ta pulsen på administrationen i Washington.

Bryssel

Efter de turbulenta åren med Trump där USA:s engagemang för Nato tidvis kommit att ifrågasättas ser de europeiska Natomedlemmarna fram emot en period av mer konstruktivt transatlantiskt samarbete.

– Vi har en unik möjlighet förstärka och blåsa nytt liv i de transatlantiska banden. Den nya Bidenadministrationen är starkt engagerad i samarbetet mellan Nordamerika och Europa, säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg.

Vid en presskonferens inför försvarsministermötet lade den tidigare norska statsministern och Natochefen fram sin vision för hur försvarsalliansen borde utvecklas under de närmaste åren.

Projektet som går under namnet Nato 2030 syftar bland annat till att förstärka den politiska dialogen inom alliansen samt till en jämnare resursfördelning mellan medlemsstaterna.

Stoltenberg säger att kan kommer att föreslå höjda anslag för Natos avskräckande kapacitet och försvarsförmåga.

Biden: Artikel 5 är helig

Donald Trumps period vid makten blev turbulent ur Natos synvinkel. Bland annat beskyllde Trump sina europeiska allierade för att åka snålskjuts på USA.

I Europa drog man sig inte heller för att påtala bristerna med försvarsalliansen. Frankrikes president kallade Nato en hjärndöd allians och varnade de europeiska länderna för att lita på USA:s stöd.

Joe Biden håller tal.
Bildtext President Joe Biden.
Bild: Jim Lo Scalzo/EPA-EF​E/All Over Press

En videodiskussion mellan Natochefen Jens Stoltenberg och president Biden vittnar om att det blåser nya vindar i Washington.

– Jag är en stark, stark, stark förespråkare av vårt gemensamma försvar som bygger på våra ömsesidiga värderingar. Jag försäkrar att Förenta staterna förbundit sig vid artikel fem, säger Biden på videon som publicerades i slutet av januari.

Stoltenberg: Spendera mer tillsammans

Det nordatlantiska fördragets femte artikel slår fast att ett anfall mot ett Natoland är att betrakta som ett anfall mot hela alliansen.

Den ses allmänt som grunden för Natosamarbetet och de säkerhetsgarantier som ett medlemskap medför.

Samtidigt hoppas Biden i likhet med sin föregångare att Europa ska bära ett större ansvar för sitt eget försvar. Generalsekreteraren Stoltenberg intygar att en jämnare ansvarsfördelning står högt på agendan.

– Genom att spendera mer tillsammans kan vi visa på styrkan av vårt engagemang för artikel fem.

Utöver större försvarssatsningar behövs också mer politisk koordinering om Natoländerna vill försvara sina intressen mot länder som utmanar de överenskomna spelreglerna.

– Kina och Ryssland går i bräschen för det auktoritära motståndet mot den regelbaserade världsordningen, säger Stoltenberg.

Finland och Sverige deltar

Konkret syftar försvarsministermötet till att lägga grunden för ett toppmöte för Natoländernas ledare i Bryssel senare i år.

Man kommer också att föra diskussioner om när det vore lämpligt att dra tillbaka Natostyrkorna från Afghanistan.

Partnerländerna Finland och Sverige deltar i försvarsministermötet på onsdag. EU:s utrikeschef Josep Borrell har likaså fått en inbjudan till mötet.

Finland representeras av försvarsminister Antti Kaikkonen.

Diskussion om artikeln