Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Samu Torsti överraskade och nådde sin bästa placering i ett stort mästerskap – dagens världsmästare slog ut Vasaåkaren i slutspelet

Från 2021
Uppdaterad 16.02.2021 18:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, parallellstorslalom – Samu Torsti skrällde i kvalet, se åttondelsfinalen här! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett väldigt positivt kval – men i inledningen av finalpasset stötte Samu Torsti på patrull. En förlust mot Mathieu Faivre fick fler uppleva. Faivre körde hem det första VM-guldet i den nya grenen.

Nya VM-disciplinen parallellstorslalom visade sig passa Samu Torsti rätt bra. En stark kvalinsats på förmiddagen gav en biljett till finalpasset.

En plats bland de sexton främsta var säkrad – Torstis bästa mästerskapsplacering någonsin. Tidigare hade Torsti som bäst varit 17:e i OS-storslalomen 2018.

I första slutspelsomgången mötte han fransosen Mathieu Faivre. I det första åket var Torsti nio hundradelar snabbare, men när finländaren gjorde ett misstag halvvägs in i det andra åket var det avgjort.

Faivre tog sig vidare till kvartsfinal efter att ha slagit ut Torsti. Finländaren körde sitt andra åk i den klart långsammare banan.

– Han tappade linjen en del efter missen i långsvängen. Det är lite synd, men det är en fin prestation att ta sig vidare från kvalet. Samu gjorde en klart godkänd insats, säger Yle Sportens expert Marcus Sandell.

Huvudgrenen på fredag

I slutresultatet blev Torsti tolva.

– Jag tappade fart och sen fanns det ingen chans att ta sig tillbaka, säger Torsti i förbundets pressmeddelande.

Torsti tävlar på nytt i morgondagens lagtävling. Hans huvudgren i VM väntar på fredag då storslalom står på programmet.

Vasabördige Torsti tycker att han fick skapliga kvitton i första VM-starten.

– Kvalet och det första åket i heatet var bra. Jag avslutar den här dagen på plus.

Kroatisk miss dukade för Faivres guld

Torstis överman Faivre visade sig vara ett riktigt starkt namn i dagens tävling. Efter att ha slagit ut finländaren fortsatte han att imponera – och tog sig till finalen efter att ha besegrat tysken Alexander Schmid klart.

Fransmannens finalmotståndare kom från Kroatien i form av Filip Zubcic.

I finalen dukade Zubcic för ett franskt guld. Han missade i det första åket och från den långsammare, blå banan var Faivre snabbare.

Faivre säkrade guldet – Frankrikes fjärde medalj i årets VM – i andra åket. Tidigare i karriären hade Faivre ett lagguld från VM 2017.

På damsidan blev det betydligt mer dramatik om guldet. Marta Bassino och Katharina Liensberger klockades för exakt samma tid, men Bassino dömdes som etta efter snabbare tid i andra åket.

Katharina Liensberger och Marta Bassino vid prisutdelning i VM.
Bildtext Katharina Liensberger och Marta Bassino fick till slut dela på damguldet.
Bild: EPA

I damfinalens första åk var Liensberger över en sekund snabbare, men enligt reglerna kan en åkare max få ett försprång på en halv sekund till starten i andra åket.

När finalåkarna bytte bana vände Bassino och korades till världsmästare. Upplägget kallas en skandal i NRK:s rapportering.

Det hela fick en till vändning när arrangörerna till slut valde att dela guldet mellan Bassino och Liensberger.

VM i alpint fortsätter med lagtävlingen i parallellslalom i morgon. Finland ställer upp med ett lag i tävlingen och Yle sänder med start klockan 13.10.

VM i alpint:

Parallellstorslalom, herrar:
1. Mathieu Faivre, Frankrike
2. Filip Zubcic, Kroatien
3. Loic Mellard, Schweiz
4. Alexander Schmid, Tyskland

Samu Torsti åkte ut i åttondelsfinalen och blev tolva.

Parallellstorslalom, damer:
1. Marta Bassino, Italien
1. Katharina Liensberger, Österrike
3. Tessa Worlet, Frankrike
4. Paula Moltzan, USA