Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teaterchefen vädjar till statsministern: "Kulturbranschen blöder – vi står inför en konkursvåg"

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 12:32.
Espoon Kaupunginteatterin teatterinjohtaja Erik Söderblom.
Bildtext Erik Söderblom, chef för Esbo stadsteater varnar för en konkursvåg inom kulturbranschen.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

Nu börjar måttet vara rågat när det gäller restriktionerna, anser kultur- och evenemangsbranschen. Erik Söderblom, chef på Esbo stadsteater varnar för en konkursvåg med långtgående konsekvenser.

Vi frågade folk om de skulle våga besöka teatrar, biosalonger, museer och konserter om de nu fick öppna igen.

– Absolut, så fort jag får chansen går jag säger Maria Fagerholm som tycker att de kulturevenemang hon besökte i höstas ordnades under trygga omständigheter.

Samma svar ger Sara, 79, som tycker att kulturevenemangen är väldigt viktiga för människans välmående. Peter, 79, vågar däremot inte besöka några kulturevenemang innan han har fått sina vaccindoser.

– Jag skulle inte gå i första ledet utan låta andra gå först, och vänta och se om det är tryggt, säger Felix Tallqvist.

Sju av de tio Helsingforsbor som Svenska Yle har pratat med skulle faktiskt besöka bio-, teater- och konsertsalar om de öppnade sina dörrar nu igen, under coronasäkra förhållanden.

Men restriktionerna fortsätter tills vidare och nu börjar måttet vara rågat hos kulturfolket.

Protest från fältet och ministerkommentarer på twitter

Filmbranschens centralorganisation Finlands Filmkammare kräver att regionförvaltningsverken lättar på det de kallar” lagvidriga coronarestriktioner” så att man tryggt kan öppna biosalongerna igen.

Artisten Paula Vesala säger i sin tur i tidningen Suomen Kuvalehti att regeringens åtgärder är “ lika med noll”.

Hon sitter med i en arbetsgrupp som kulturminister Annika Saarikko (C) grundade i slutet av 2020, och som har tagit fram principer för hur evenemangen kan ordnas tryggt igen när samhället öppnar.

Men inget har hänt på den fronten, säger Vesala till Yle.

Paula Vesala henkilökuva
Bildtext Paula Vesala kritiserar regeringen för att ha negligerat kultur- och evenemangsbranschen.
Bild: Tanja Heino / Yle

I helgen försökte statsminister Sanna Marin (SDP) i ett twitterinlägg lugna kulturbranschen med att nya stöd är på väg medan inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) föreslog att man kunde fundera på intyg över coronatest eller -vaccin inför sommarens festivaler.

Varning för konkursvåg

Erik Söderblom, chef för Esbo stadsteater vädjar i ett öppet brev till statsminister Sanna Marin att regeringen skulle komma med klara besked om fortsättningen.

– Det som skulle behövas är ett klart uttalande om att teatrarna, museerna och konsertsalarna är de första som får öppna igen när vaccinet väl sprungit i kapp pandemin, så att det inte blir någon konstig form av symmetri att man öppnar kulturbranschen sist eftersom de också stängdes först.

Söderblom hoppas att det utlovade stödpaketet nu riktas till småföretagarna och frilansarna av vilka många varit mer eller mindre utan inkomster i snart ett år.

Han varnar också för en konkursvåg inom kulturbranschen med långtgående ekonomiska följder.

– Professionella konstnärer är specialarbetare med en mycket specifik utbildning som inte alls är billig ur samhällets synvinkel. De här värdefulla investeringarna som samhället har gjort i de här personerna går till spillo i den bemärkelsen att konstnärerna måste sluta jobba som konstnärer och börja göra något annat.

Oro inför kommunalvalet

Söderblom ser också med oro på vad kommunalvalet för med sig.

– Eftersom det nu har varit möjligt att tona ned eller helt styrka kulturen utan att någon har ställt sig på tvären finns det en risk för att politikerna i och med ett maktskifte i kommunfullmäktige på olika håll i Finland tycker att det är en politisk lätt lösning att stänga teatrar, förminska orkestrar eller stänga museer. Det ser jag som den största risken ur det perspektivet.

Söderblom hoppas på en fortgående dialog med beslutsfattarna så att fältet inte behöver skrika eller hota med yxor för att få en reaktion, och syftar här på Paula Vesalas kommentar i Suomen Kuvalehti där hon säger att hon skulle “svinga en yxa mot ministrarna Marin och Krista Kiuru (SDP) om hon fick en chans”.

– Om kulturen skadas i den här situationen har det följder för hela samhället som ingen riktigt kan veta, men något gott blir det inte av det. Man kan till och med säga att kulturen på ett sätt är själva välfärden i samhället.

Smittokedjorna har hittills lyst med sin frånvaro i bio- och teatersalarna i Finland. Enligt en tysk undersökning som forskare vid Martin-Luther-Universität i Halle kan konserter ordnas tryggt också under coronatider om man håller distans.

De 2 000 personer som deltog i undersökningen uppvisade alla negativt resultat. Liknande resultat ger också andra undersökningar, bland annat från musikfestivalen Primavera Sound i Barcelona.

Kulturminister Annika Saarikko (C) säger i Yles morgon tv att man just nu inte kan lätta på de restriktioner som drabbar kulturbranschen. Hon hoppas och tror på sommaren.

Diskussion om artikeln