Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanens åkning hyllas i Norge – Therese Johaug har finländske OS-mästaren som förebild: "Tekniskt unikum – han är i särklass"

Från 2021
Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen är en av världens bästa åkare i klassiskt.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

I jakten på den perfekta åkningen tittar Therese Johaug bland annat österut. Iivo Niskanens klassiska åkning är föremål för beundran.

När VM på skidor startar i Oberstdorf är ett namn favorit till att bli mästerskapets drottning. Trots dubbla förluster under sista världscuphelgen före VM är Therese Johaug åkaren att besegra på damsidan.

Johaug har tio VM-guld på meritlistan, men mycket vill ha mer.

Med en dryg vecka till mästerskapsstarten i Tyskland berättar Team Johaug om var de letar ny inspiration. En källa kommer från Finland.

– Iivo Niskanen är ett tekniskt unikum med vansinnigt bra diagonalåkning och en otrolig balans. När vi analyserar tekniken med Therese använder vi honom ofta. Tekniskt är Niskanen i särklass, säger tränaren Karstein Johaug till Dagbladet.

Även Klæbo studeras

I flera år har Iivo Niskanen ansetts vara kungen av klassisk längdåkning.

Han har vunnit VM-klguld och OS-guld i klassiskt och tagit samtliga segrar i världscupen i den tekniken. I vinterns VM är den klassiska femmilen – distansen som Niskanen tog OS-guld på 2018 – finländarens stora mål.

– Vi tittar på videor och jämför speciellt hur han använder benen och höfterna med Thereses åkning, säger Karstein Johaug.

Therese Johaug efter målgång.
Bildtext Therese Johaug.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Utöver Niskanen tittar Johaug också på Johannes Høsflot Klaebo.

– Båda två är tekniska förebilder. De åker väldigt bra. Jag har mycket att lära mig om hur de löser olika partier på en bana både tekniskt och taktiskt, säger Therese Johaug.

"Vi andra drömmer om hennes fysiska förmåga"

Från landsmannen Johannes Høsflot Klæbo tar Johaug taktiska knep och hans ”löpning” uppför i klassiskt.

– Vi hämtar inspiration från hans löpning och dessutom hans stakåkning. Vi tittar på hur de bästa herråkarna gör för att utveckla Thereses repertoar ännu mer, säger tränaren.

Klæbo:

– Roligt att höra. Jag gillar också hennes kapacitet. Thereses fysiska förmåga är något som vi andra drömmer om på natten.

Diskussion om artikeln