Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya videor med prinsessan Latifa väcker frågor om hennes öde – hon säger att hon fruktar för sitt liv

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt

BBC har publicerat nya videoinspelningar med prinsessan Latifa som är dotter till Dubais regent Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

I videorna som är inspelade med en insmugglad mobiltelefon säger prinsessan Latifa Al Maktoum att hon är fånge i ett hus som gjorts om till ett fängelse.

Inspelningarna visas i BBC:s program Panorama i kväll. I programmet medverkar också finländskan Tiina Jauhiainen som hjälpte henne med ett flyktförsök 2018. Kommandosoldater satte stopp för flyktförsöket då de äntrade deras lyxjakt utanför Indien.

Tiina Jauhiainen var Latifas capoeiralärare.

Det är Jauhianen, Latifas kusin Marcus Essabri och ledaren för kampanjen "Befria Latifa", David Haigh, som har informerat Panorama om Latifas berättelser där hon beskriver hur hon greps av elitsoldater och nu hålls fången i ett hus med poliser både utanför och inne i huset.

Panorama säger att programmet via egna kanaler har bekräftat uppgifterna om Latifas belägenhet.

Latifa fördes tillbaka till Dubai och har inte setts i offentligheten sedan dess

Tiina Jauhiainen och Latifa inledde sin flykt den 24 oktober 2018 med gummibåt och vattenskoter. Färden fortsatte med den franske affärsmannen Hervé Jouberts USA-flaggade lyxjakt. Åtta dagar senare äntrade kommandosoldater båten.

Latifa fördes tillbaka till Dubai och har inte setts i offentligheten sedan dess. Jauhiainen och båtens besättning fördes också till Dubai och släpptes två veckor senare.

Prinsessan Latifa säger nu på videorna bland annat att hon inte får lämna huset eller ens gå ut för att få frisk luft. Hon säger att hon är oroad över sin situation och sitt liv. Hon säger också att hon inte vet om hon kommer att överleva.

Människorättskommissionär fördes bakom ljuset

Även FN:s tidigare människorättskommissionär Mary Robinson medverkar i BBC:s tv-program. Hon säger att hon blev lurad av myndigheterna i emiratet Dubai då hon skulle träffa Latifa personligen.

Robinson säger att hon informerades om att prinsessan Latifa är bipolär och att hon inte pratade med Latifa om hennes situation för att inte förvärra hennes tillstånd.

Nio dagar efter lunchträffen med Latifa publicerade Förenade arabemiratens utrikesdepartement fotografier där Robinson och Latifa sitter bredvid varandra. Fotografierna bevisade enligt departementet att Latifa har det bra.

Robinson säger att det var en chock för henne då fotografierna publicerades. Hon säger nu att hon blev förd bakom ljuset av myndigheterna i Förenade Arabemiraten.

En brittisk domstol har slagit fast att Dubais regent Mohammed bin Rashid Al Maktoum upprätthåller en situation där inte bara prinsessan Latifa utan också hennes äldre syster prinsessan Shamsa är frihetsberövade.

Varken Dubais eller Förenade Arabemiratens regering har svarat på BBC:s frågor om Latifas nuvarande situation.

Tiina Jauhiainen med en skylt där det står "Befria Latifa"
Bildtext Tiina Jauhiainen med en skylt där det står "Befria Latifa"
Bild: Sini Järnström/ YLE

Källor: BBC, AP, AFP

Diskussion om artikeln