Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Räddningsverket uppmanar folk att hålla sig borta från isen i Aura å

Från 2021
Uppdaterad 17.02.2021 16:50.
Gå inte ut på isen i Aura å, hälsar räddningsverket - Spela upp på Arenan

Under de senaste dagarna har många Åbobor gett sig ut på isen i Aura å, men räddningsverket varnar om svaga isar och uppmanar folk att hålla sig borta från isen i ån.

Facebook varnar Egentliga Finlands räddningsverk om att isen ställvis är svag i Aura å. Enligt räddningsverket är isen enbart 15 centimeter tjock på vissa ställen i ån.

De påminner också om att det går hårda strömmar i ån, vilket leder till att isen snabbt kan förtunnas. Dessutom är vädret på väg att bli mildare, vilket ökar risken ytterligare.

Räddningsverket undersökte bilspår som ledde ut i issörja

På tisdagen vid klockan ett på dagen larmades räddningsverket om ett räddningsuppdrag i Kustö i S:t Karins. Det var ett bilspår som ledde ut i issörja.

Jourhavande brandmästare Marko Ahtikivi berättar att spåren såg gamla ut, men att räddningsverkets dykare var på plats för att säkra vaken i isen. Ingen person hittades.

- Det är problematiskt att det är väldigt många som ger sig ut på isarna i Åbo. Isarna är inte tillräckligt starka, så det lönar sig inte att gå ut på isen, betonar Ahtikivi.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artiklar Pelastuslaitos etsii veden varaan joutunutta Kaarinassa – jäljet johtavat sulaan och Pelastuslaitos varoittaa Turun Aurajoen heikoista jäistä av Johanna Lehtola. Översättningen är gjord av Isabel Nordberg.

Diskussion om artikeln